Madrid žiada pre prudký nárast Covid-19 o pomoc armádu
24 | 09 | 2020 I Diana Zaťková
Prezidentka regionálneho spoločenstva Madridu Isabel Díaz Ayuso požiadala o pomoc armádu v boji proti nárastu ochorení na koronavíru v meste a okolí po tom, čo miestne úrady od pondelka nariadili čiastočné zablokovanie niektorých chudobnejších oblastí, informuje portál RT.


Keďže španielske hlavné mesto smeruje k čiastočnému lockdownu uprostred prudkého nárastu Covid-19, žiada Madrid o pomoc armádu. Cez víkend vyvolali obavy z ďalšieho uzamknutia v hlavnom meste protesty. "Potrebujeme pomoc armády na dezinfekciu," povedala Diaz Ayuso novinárom po mimoriadnom stretnutí s premiérom Pedrom Sánchezom o kríze s koronavírusom.


"Armáda by tiež mohla posilniť miestnu políciu a orgány činné v trestnom konaní," dodala Diaz Ayuso, zatiaľ čo úrady sa snažia dostať šírenie vírusu pod kontrolu v najviac postihnutom španielskom regióne. Požiadala tiež, aby vláda v hlavnom meste zriadila provizórne nemocnice, pretože predchádzajúce zariadenia boli vyradené z prevádzky pred tromi mesiacmi po poklese počtu infekcií v Španielsku a zrušení prísneho blokovania. Na vrchole prvej vlny epidémie v marci a apríli vláda nasadila tisíce vojakov, aby pomohli s bojom proti Covid-19.


Demonštranti v niektorých chudobnejších oblastiach Madridu v nedeľu vyšli do ulíc a sťažovali sa na diskrimináciu zo strany úradov, pretože opatrenia blokovania sa uplatňujú predovšetkým v oblastiach s nízkym príjmom a vyššou populáciou prisťahovalcov. Mierové protesty sa konali v 12 z 37 postihnutých okresov.


Západ v panike - vakcína posilní vplyv Ruska vo svete
Podľa amerického denníka The Wall Street Journal nepomenovalo Rusko vakcínu po kozmickom plavidle Sputnik náhodou. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Primátor Madridu Jose Luis Martinez-Almeida nesúhlasil s tým, že opatrenia diskriminujú chudobných. "Neexistujú žiadni obyvatelia prvej a obyvatelia druhej kategórie," napísal na  Twitteri . "V túto chvíľu musíme byť spolu."


Hlavné mesto predstavuje tretinu všetkých infekcií v Španielsku a úrady oznámili obmedzenia v oblastiach, kde úroveň nákazy presahuje 1 000 na 100 000 obyvateľov. Polícia na vykonanie opatrení zriadi 60 kontrolných stanovísk. Boli oznámené pokuty od 600 EUR ale podľa miestnych úradníkov nebudú uložené v prvý deň.


Šéf madridského regionálneho zdravotníctva Enrique Ruiz Escudero uviedol, že ak tieto opatrenia nezredukujú prípady koronavírusov, môže nasledovať lockdown celého mesta. "Ak je nevyhnutné odstaviť Madrid, urobíme to," uviedol v rozhovore pre noviny ABC zverejnenom v nedeľu.


V Španielsku je najvyšší počet prípadov Covid-19 v západnej Európe. Premiér Sánchez však v sobotu v rozhovore vylúčil druhú národnú uzávierku.


Stanú sa Čechy „Talianskom“ druhej vlny?
V Čechách zomrel prvý lekár na koronavírus, pribúda nakazených zdravotníkov i pacientov v nemocniciach. Niektorí odborníci začínajú mať obavy. Biológ Flegr dokonca predpovedá kolaps českého zdravotníctva už v krátkom čase. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová