Hackeri zverejnili údaje o 1 000 bieloruských policajtoch
22 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Bezpečnostné sily nezostanú v anonymite, tvrdia demonštranti 


Anonymní hackeri zverejnili osobné údaje 1 000 bieloruských policajtov ako odplatu za zásah proti pouličným demonštráciám namierených proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, píše theguardian.com. "Ak budú zatýkania pokračovať, budeme pokračovať v rozsiahlom zverejňovaní údajov," uvádza sa vo vyhlásení distribuovanom opozičným spravodajským kanálom Nexta Live v aplikácii na zasielanie správ Telegram. "Nikto nezostane v anonymite, ani pod kuklou." Vláda uviedla, že nájde a potrestá osoby zodpovedné za únik údajov, ktoré boli v sobotu večer zverejnené.

Desaťtisíce stúpencov opozície v nedeľu vpochodovali do bieloruského hlavného mesta Minsk napriek tomu, že úrady nasadili silnú policajnú prítomnosť. Protest sa konal deň po tom, čo policajti zadržali stovky demonštrantov na pochode žien do mesta.

Ľudia, ktorí držali červené a biele protestné vlajky, sa zhromaždili na „Pochode za spravodlivosť.“ Ten zabral celú centrálnu ulicu, pričom protestujúci kráčali k prísne stráženému Palácu nezávislosti, kde má Lukašenko svoje kancelárie. Držali transparenty so sloganmi ako „Zbabelci bijú ženy“ a „Vypadnite!“.

Rusko chce pri obrane hraníc pritvrdiť
Rusko už nemá chuť žartovať s narušiteľmi svojich výsostných oblastí. Jasným „ruským signálom“ má byť bombardovanie v smere kurzu narušiteľa. Uviedol portál Sovetov.su. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Loajalita bezpečnostných síl je rozhodujúca pre Lukašenkovu schopnosť udržať sa pri moci po minulomesačných prezidentských voľbách, v ktorých si pripísal jednoznačné víťazstvo. Jeho oponenti tvrdia, že voľby boli zmanipulované tak, aby sa bývalému šéfovi sovietskej kolektívnej farmy odovzdalo šieste volebné víťazstvo. Bezpečnostné sily zadržali tisíce ľudí s cieľom zvládnuť vlnu protestov a štrajkov. Tváre policajtov boli často zakrývané maskami, kuklami alebo helmami. Niektorí demonštranti však fyzicky strhli dôstojníkom ich masky.

Vláda uviedla, že za účasť na sobotnom proteste proti Lukašenkovi bolo zadržaných 390 žien. Väčšina z nich bola prepustená. Rozsah zadržaní viedol opozičnú koordinačnú radu k varovaniu pred „novou fázou stupňovania násilia páchaného na pokojných demonštrantoch“. Medzi zadržanými bola aj jedna z najvýraznejších tvárí protestného hnutia, 73-ročná aktivistka Nina Baginskaya. Neskôr však aj ona bola prepustená.

Lukašenkovov zásah proti protestom podnietil EÚ k zváženiu nových sankcií proti jeho vláde. Minsk v sobotu rozčúlene reagoval na správy, že Sviatlana Cichanovská, popredná opozičná kandidátka v prezidentských voľbách z minulého mesiaca, sa čoskoro môže stretnúť s ministrami zahraničia EÚ. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová kritizovala EÚ za pozvanie Cichanovskej na stretnutie ministrov, ako aj za zváženie sankcií proti Minsku. Povedala, že Brusel sa snažil „rozkolísať Bieloruský čln“.

USA obviňujú Hizballáh zo skladovania zbraní a dusičnanu amónneho v celej Európe
Nathan Sales, z ministerstva zahraničných vecí USA, uviedol, že skupina „predstavuje jasné a prítomné nebezpečenstvo pre USA“, a vyzýva Európu, aby zaujala prísnejší postoj Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka