Slováci vyrobili test, ktorý rozlíši chrípku od koronavírusu
21 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

S prichádzajúcou jeseňou sa čoraz častejšie skloňujú obavy z kombinácie nového koronavírusu a chrípky. Keďže majú podobné symptómy, nemusí byť vždy jednoduché rozlíšiť, o ktoré ochorenie vlastne ide. Nový slovenský test to dokáže vyriešiť, uvádza portál tvnoviny.sk.


„Vyvinuli sme PCR test, ktorý v jednom kroku, respektíve v jednom teste dokáže rozlíšiť chrípku od covidu-19,“ povedal pre tvnoviny.sk biochemik Pavol Čekan. Na základe testu je tak možné diagnostikovať, či má pacient chrípku, COVID-19, alebo dokonca tzv. superinfekciu, čiže obe ochorenia súčasne.

Chrípka aj COVID-19 majú podobné príznaky – napríklad horúčku, únavu či bolesť hlavy. Obe majú svoje riziká, ale v prípade, že by sa skombinovali, ich spoločný priebeh môže byť ešte závažnejší. Vďaka novému testu však lekári budú vedieť, čo sa v tele pacienta skutočne deje a ako ho treba liečiť.

Slovákmi vyvíjaná vakcína proti COVID-19 má zatiaľ dobré výsledky
Špeciálny tím vedcov vyvinul nový typ vakcíny, ktorá v laboratóriách zatiaľ preukázala dobré výsledky. Portál tvnoviny.sk informoval, že doteraz neboli zistené ani žiadne nežiaduce vedľajšie účinky. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Test, ktorý začali vyvíjať začiatkom leta, sa v laboratórnych podmienkach preukázal ako účinný. Odber vzorky sa vykonáva podobne ako pri koronavíruse. Do laboratória sa posiela výter z nosa a hltana. Vedci, nielen na Slovensku ale i vo svete, však ďalej pracujú na tom, aby sa odber biologického materiálu zjednodušil a bolo možné ho nahradiť napríklad len vzorkami slín.

Nové slovenské testy čaká ešte posledné preskúšanie a potom certifikácia na Štátnom ústave pre kontrolu liečiv. Dá sa očakávať, že pre pacientov budú k dispozícii už počas tejto jesene a nasledujúcej chrípkovej sezóny, informovali ďalej tvnoviny.sk. Podľa Čekana by test mal byť na trhu už v prvej polovici októbra.

Ako zistíte či ste prechladnutý, alebo máte chrípku a nie Covid?
Blíži sa zima a my už tradične vstupuje do obdobia prechladnutí a chrípky. V tomto roku navyše s komplikáciami, že príznaky oboch týchto chorôb môžu byť veľmi podobné príznakom pre Covid-19. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Diana Zaťková