Ruský jadrový gigant Rosatom má v pláne do roku 2030 ovládnuť 10% svetového trhu s lítiom
21 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Uranium One, jednotka ruskej štátnej firmy pre jadrovú energiu Rosatom, plánuje začať produkovať lítium do roku 2023, pričom do roku 2030 chce ovládnuť 9 až 10% svetového trhu, informuje portál RT.


„Uvažujeme o získaní surovinových aktív v zámorí s cieľom ich integrácie do globálnych dodávateľských reťazcov pre finálne výrobky, ako sú batérie s výrobou v Rusku,“ uviedol Sergey Polgorodnik, generálny riaditeľ spoločnosti Joint Stock Co. TENEX.

Spoločnosť Uranium One v uplynulom roku aktívne vyhľadávala lítiové aktíva. V októbri podpísalo memorandum o porozumení s kanadskými ministerstvami o získaní až 51% podielu na lítiovom projekte spoločnosti Atacama v severnom Čile.

Prínos pokrýva licenciu s rozlohou 46 200 hektárov v jednom z najkvalitnejších a najväčších zdrojov bieleho kovu na svete, ktorý sa stal nenahraditeľnou súčasťou nabíjateľných batérií používaných v technologicky vyspelých zariadeniach a elektrických vozidlách (EV).

Irán vyzýva svet, aby sa zjednotil proti "nezodpovednému počinu" USA
Irán v nedeľu vyzval zvyšok sveta, aby sa zjednotil proti Spojeným štátom po tom, čo Washington jednostranne vyhlásil, že sankcie Organizácie Spojených národov proti islamskej republike vstupujú znova do platnosti. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Čílska soľná soľ Atacama, ktorá je domovom popredných výrobcov lítia Albemarle a SQM, predstavuje asi jednu tretinu svetových dodávok kovového akumulátora.

V decembri 2019 Uranium One začal rokovania s austrálskymi Prospect Resources (ASX: PSC) o kúpe podielu lítiovej bane Arcadia v Zimbabwe.

Zimbabwe tlačí lítium ako hlavné lákadlo investorov, pretože sa zdá, že do roku 2022 bude zásobovať 10% svetových potrieb. Krajina je v súčasnosti piatym najväčším svetovým výrobcom bieleho kovu.

Pomalá smrť veľkých ropných spoločností
Ropný priemysel sa musí vynájsť, aby v nízkouhlíkovej ére prežil, píše rt.com Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Mário Martinka