Neviete čo s drobnými euromincami? Možno medzi nimi máte hotový poklad!
21 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Asi by to chcelo z vašej strany trochu času a pozrieť si hromádku mincí, o ktorých si myslíte, že sú iba na obtiaž. Môžete však mať medzi nimi unikátne zberateľské klenoty, píše coincollectionmarket.


Ak budete mať šťastie, možno medzi jednocentovkami nájdete takú, ktorú možno vydražiť až za 6600 eur. Mnohí si z dovolenky v Európe privezú domov hrsť plnú malých mincí, niektorí sa ani nepozrú a rovno mince odložia niekam, aby "nezavadzali". Portál tn.nova.cz pripomína, že najskôr by ste si ich mali dobre pozrieť.

Chybne vytlačený cent môže mať u zberateľov cenu aj niekoľko tisíc eur. Napríklad centy sa prestali používať vo Fínsku, mince sú ale stále razené hlavne kvôli zberateľom, ceny sa pritom v obchodoch zaokrúhľujú na päťcenty. Kompletná sada s ôsmimi mincami stojí podľa zberateľského webu izberatel.sk okolo 400 eur, edícia so štyrmi mincami, kde nie sú mince v najnižších nomináloch, sa dá predať zhruba za 125 eur.

V jeseni treba ísť spať skôr
Podľa ruskej lekárky Iriny Jarcevovej nie je ani tak dôležité spať určitý počet hodín, ako zaspať čo najskôr. Uviedol portál Business-gazeta.ru. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Zberateľské mince razí aj Vatikán, kde sa nachádza jedna z najmenších mincovní na svete. Vzácne mince možno získať v limitovaných edíciách po ôsmich minciach, ktoré sa dražia za viac ako 1000 eur.  Zberateľsky cenné bývajú tiež napríklad euromince San Marína. Rovnako ako Vatikán nie je San Maríno členom EÚ ani Európskej menovej únie, vďaka menovej únii s Talianskom ale smie raziť svoje originálne euromince.

Pravdepodobne najzaujímavejším odvetvím pre zberateľov sú mince, ktoré sú chybne vyrazené. Chyby sa môžu objavovať na zberateľských, ale aj obehových štátnych platidlách. Pamätná mince k 10. výročiu menovej únie napríklad mala veľké hviezdy, na kaz sa prišlo počas prvého dňa razenia, ďalšie už mali menšie hviezdy, do obehu sa ale podľa izberatel dostali oba varianty.

Veľmi vyhľadávanou mincí s kazom má byť eurocent, ktorý bol omylom vyrazený na dvojcentovú mincu. Hodnota minca má cenu podľa izberatel až 6 600 eur, podľa moneterare je to ale najvyššia aukčná cena, cena tohto centu sa má pohybovať okolo 2500 až 3000 eur. Na zadnej strane mince je vyobrazená pamiatka Mole Anonelliana, ide však o chybu, jednocent na sebe mal mať hrad Castel del Monte. V obehu má byť približne sedem tisíc kusov.

Tínedžera obrali o peniaze, skončili vo väzbe
Policajti zadržali zlodejov, ktorí okradli tínedžera o peniaze z brigády. Dvojica ho oslovila na trnavskej železničnej stanici. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | SITA