„Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, sa popália“: Čína varuje USA uprostred nových vojenských cvičení
20 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Peking zahájil vojenské cvičenia v blízkosti Taiwanského prielivu, ktoré sa prekrývajú so samitom v Tchaj-pej, na ktorom sa zúčastní tiež vysoko postavený predstaviteľ USA, čo Čína označila za provokáciu, informuje portál RT.


Čínske ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že velenie Ľudovej oslobodzovacej armády na východe začne vojenské cvičenia, ale podrobnosti o operácii neuviedol.

Hovorca ministerstva Ren Guoqiang označila cvičenia ako „primerané kroky“ zamerané na „ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti“.

Ren s odkazom na návštevu amerického námestníka pre ekonomické záležitosti Keitha Kracha na Taiwane tvrdil, že Washington a Tchaj-pej uzatvárajú „tajné dohody, ktoré vytvoria nepokoje". Dodal, že by nebolo rozumné pokúšať sa „ovládnuť Čínu pomocou Taiwanu“, varujúc, že „tí, ktorí sa hrajú s ohňom, sa spália“.

Trump tvrdí, že chcel zavraždiť sýrskeho prezidenta, pričom viní bývalého šéfa obrany Mattisa z toho, že mu to zamietol
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že chcel „vyradiť“ sýrskeho prezidenta Bašára Asada v roku 2017, odradil ho však vtedajší minister obrany James Mattis, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Krach sa má v piatok stretnúť s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Táto návšteva nadväzuje na cestu, ktorú minulý mesiac absolvoval americký minister zdravotníctva Alex Azar. Miestne médiá tiež informovali, že taiwanské letectvo bolo v piatok v skorých ranných hodinách strategicky rozmiestnené, údajne ako protiváha manévrov uskutočňovaných čínskymi stíhačkami.

Rastúce vzťahy Washingtonu s Taiwanom boli hlavným faktorom prispievajúcim k zhoršeniu vzťahov medzi USA a Čínou. Washington s ostrovom nemá oficiálne diplomatické styky, naďalej však dodržiava zákon o taiwanských vzťahoch z roku 1979, ktorý má Taiwanu pomôcť brániť sa, a slúži ako hlavný dodávateľ zbraní pre Taiwan.

Čína opakovane naliehala na Washington, aby upustil od svojich politických a vojenských ambícií v regióne a varoval, že nepriateľský postoj USA by mohol viesť ku katastrofe.

Americká ekonomika je mŕtva a žiadny „formaldehyd fiatových peňazí“ ju už nemôže znovu oživiť
V novej epizóde relácie Keizerových správ od spoločnosti RT diskutujú Max Keizer a Stacy Herbertová o stave americkej ekonomiky, pričom jej nedávajú veľké šance na prežitie. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár