Záhada - v Novom Mexiku hynú státisíce vtákov
19 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

V USA záhadne uhynuli státisíce vtákov. Správali sa divne, v nevídaných množstvách ich zrážali autá.


Vedci v Novom Mexiku sa snažia prísť na to, prečo v posledných týždňoch v rôznych oblastiach  štátu Nové Mexiko na juhozápade USA uhynuli státisíce sťahovavých vtákov. Na svojich internetových stránkach o tom informuje televízia CNN, správu prevzal portál lidovky.cz.


"Je to naozaj hrozné," povedala biologička Martha Desmondová z novomexickej štátnej univerzity. "Ide rádovo o státisíce, možno dokonca milióny mŕtvych vtákov," dodala. Ľudia si veľké množstvo uhynutých vtákov prvýkrát všimli 20. augusta v národnom parku a blízkom vojenskom priestore. Lenže stovky uhynutých operencov boli nájdené aj na iných miestach tohto amerického štátu, ako aj v Mexiku, Texase a v Colorade.

Bežní ľudia aj biológovia tvrdia, že vtáky sa pred uhynutím správali čudne. Podľa Desmondovej boli mnohé letargické a nereagovali na obvyklé podnety, takže ich "v nepredstaviteľných množstvách" zrážali autá. Na jednom golfovom ihrisku si ľudia všimli lastovičky, ktoré sedeli na zemi a dovolili ľuďom, aby sa k nim priblížili a nechali sa dotýkať.

Kým sú ľudia v karanténe, príroda sa očisťuje (Anna Kunc)
Názor Anny Kuncovej (Ecology.md) Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Požiare na západe USA si vyžiadali už vyše 30 obetí. Príkaz na evakuáciu dostalo 40 tisíc ľudí
Jednou z možných príčin, prečo vtáky vo veľkých počtoch záhadne hynú, môžu byť požiare v Kalifornii a ďalších západných štátoch USA. Nie je vylúčené, že kvôli nim vtáky odleteli skôr, ako na to boli pripravené, možno nemali dostatočné zásoby tuku. Vedci tiež nevylučujú, že sa nadýchali dymu, ktorý im zničil pľúca.

Biológovia z Nového Mexika uhynuté vtáky pošlú na pitvu do špecializovaného laboratória v Oregone, potrvá ale týždne, než sa bude vedieť viac o príčine ich smrti. Vedci kvôli úbytku vtákov v Spojených štátoch a Kanade bijú na poplach. V tejto časti sveta ich v súčasnosti žije o tri miliardy menej ako v roku 1970, ich počet sa znížil až o 29 percent.

Ekologická katastrofa alebo podvod storočia? (Vjačeslav Matvejev)
Prečo sa médiá nevenujú skutočným problémom, ale strašia svet katastrofami. Analýzu pre portál Noi.md vypracoval Vjačeslav Matvejev. Čítať ďalej
08 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD