Poľsko obvinilo ruských dispečerov letovej prevádzky z 10 rokov starej havárie, pri ktorej zomrel prezident Kaczynský
19 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Poľskí prokurátori žiadajú o zatknutie troch ruských riadiacich dispečerov letovej prevádzky z vojenského letiska Smolensk. Obvinení sú z toho, že úmyselne spôsobili nehodu, pri ktorej zahynul v roku 2010 exprezident Lech Kaczyňski, informuje portál RT.


Vyšetrovatelia "podali návrh na dočasné zadržanie na okresnom varšavskom súde regiónu Mokotow", informovali v stredu Ewa Bialiková, hovorkyňa Generálnej prokuratúry.

"Obvinenia vznesené proti riadiacim letovej prevádzky sa týkajú zámernej leteckej nehody, ktorá mala za následok smrť mnohých ľudí," dodala.

Kaczyňski a jeho manželka boli medzi 96 cestujúcimi na palube lietadla Tu-154M, ktoré sa zrútilo pred Smolenskom v západnom Rusku 10. apríla 2010 pri pokuse o pristátie v hustej hmle. Počiatočné vyšetrovanie poľských aj ruských predstaviteľov nezistilo žiadny technický problém s lietadlom a vinu vyčítali chybe pilota.

V tom čase poľské úrady zistili vážne problémy s organizáciou a normami príslušnej jednotky letectva, ktorá bola následne rozpustená.

Cichanovská „zaručuje“ Lukašenkovi bezpečnosť, ak „mierovo a ľudsky“ odstúpi
Predstaviteľka bieloruskej opozície Svetlana Cichanovská sľúbila súčasnému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, že jeho bezpečnosť bude zaručená, ak sa „pokojne“ vzdá moci, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Prezidentovo dvojča Jaroslaw však odvtedy trvá na tom, že haváriu spôsobila akási "ruská zrada". Poľské a medzinárodné vyšetrovania neobjavili žiadne dôkazy podporujúce jeho tvrdenia.

Zdá sa však, že jeho tvrdenia sa dostali do popredia poľskej verejnej mienky, pretože prieskum zverejnený začiatkom tohto roka ukázal, že 44 percent Poliakov považovalo leteckú nehodu za hlavný „aktuálny problém“ medzi Varšavou a Moskvou, pričom situácia sa sotva registruje v samotnom Rusku.

Jaroslaw Kaczynski, ktorý v súčasnosti nemá zvolenú funkciu, predsedá vládnucej ultranacionalistickej strane Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá je pri moci od roku 2015. Súčasné obvinenia ruských riadiacich letovej prevádzky vychádzajú z tvrdenia poľských vyšetrovateľov z roku 2018, že v troskách boli nájdené stopy výbušnín. Žiadny takýto dôkaz sa však neobjavil počas pôvodného vyšetrovania, ani vo vzorkách pôdy zhromaždených v tom čase.

Litva uznala Cichanovskú za prezidentku Bieloruska. Minsk tvrdí, že sa porušuje medzinárodné právo
Podľa vyhlásenia Rady republiky, hornej komory parlamentu v Minsku, rozhodnutie Litvy uznať Svetlanu Cichanovskú za vodkyňu Bieloruska „porušuje normy medzinárodného práva“, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Marek Molnár