Mali by sme sa obávať zmutovania vírusu Sars-CoV-2? (Sarah LaBrecque)
19 | 09 | 2020 I Diana Zaťková



Komentár Sarah LaBrecque (The Guardian)


Vedci od začiatku tejto pandémie sledovali vírus Sars-CoV-2, ktorý spôsobuje Covid-19. Vidia, že sa vyvíja, ale deje sa to pomalým tempom v porovnaní s dvoma ďalšími vírusmi s pandemickým potenciálom - vírusmi, ktoré spôsobujú chrípku a AIDS. To je dobrá správa ale vedci si stále dávajú pozor, lebo sa môže stať čokoľvek, hodnotí Guardian.






„Tento vírus sa vyvíja a to je to, čo od neho očakávame,“ hovorí Thushan de Silva, lekár pre infekčné choroby na univerzite v Sheffielde a člen konzorcia Covid-19 Genomics UK (COG-UK). Konzorcium prispelo viac ako 50 000, čiže zhruba polovicou, sekvencií vírusového genómu, ktoré sa doteraz zhromaždili globálne.
Sledovanie vírusu

Všetky sekvencie Sars-CoV-2 sú uložené v GISAID (Globálna iniciatíva na zdieľanie všetkých údajov o chrípke). Každá sekvencia pochádza od infikovaného jedinca a ich zhromaždením a porovnaním môžu vedci sledovať mutácie vírusového genetického kódu a v určitom zmysle aj históriu života Sars-CoV-2.

Vedci si dávajú pozor na mutácie, ktoré sa rýchlo šíria, najmä ak tak robia na samostatných miestach.  Mohli by patriť k tej vzácnej menšine, ktorá mení spôsob chovania vírusu - možno tým, že je prenosnejšia medzi ľuďmi alebo sa dokáže lepšie vyhnúť imunitnému systému hostiteľa.

Táto zmena by mohla tlačiť na variant, ktorý by dominoval vo vírusovej populácii prostredníctvom prirodzeného výberu, ak by spôsobil vírusovú zdatnosť alebo lepšiu schopnosti prežiť a reprodukovať sa, a to by pre ľudí mohla byť zlá správa.

Za štátnu karanténu ešte nezaplatili všetci občania, dlhujú vyše 674.600 eur
Poplatok za pobyt v štátnom karanténnom zariadení ešte neuhradili všetci občania. Ministerstvo vnútra (MV) SR stále priebežne vystavuje faktúry. Dlžná suma predstavuje aktuálne viac ako 674.600 eur z celkovej výšky pohľadávok vyše 1,4 milióna eur.... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | TASR


Na jar v národnom laboratóriu Los Alamos v Novom Mexiku sa výpočtová biologička Bette Korber a jej tím zaoberali vytváraním matematických postupov, ktoré by označili takýchto  páchateľov v dátach GISAID.„Nečakali sme, že niečo uvidíme tak rýchlo,“ hovorí. Ale už mali kandidáta: „Mutácia D614G sa ukázala ako takýto prípad začiatkom apríla.“

Prenosnejšie a rovnako nebezpečné

Na východnom a západnom pobreží USA sa pravdepodobne vyskytla iná línia - prvá z Európy, druhá z východnej Ázie, ale nie je dôvod sa domnievať, že tieto choroby spôsobovali rôzny priebeh. Dáta tiež nepodporujú špekulácie, že Afrika dostala rôzne formy vírusu z Európy a USA, a to vysvetľuje, prečo sa zdá, že infekcie v Afrike sú v porovnaní s ostatnými mierne.

Irak alebo Irán? Zdá sa, že Joe Biden zabudol na to, pre ktorú vojnu hlasoval
Joe Biden urobil vo svojom v prejave na Floride veľkú chybu, keď si pomýlil Irán s Irakom. Americkí občania sa mu teraz smejú, ako chce byť prezidentom USA, keď nevie pre ktorú vojnu hlasoval, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Globálne úsilie o sekvenovanie je celkovo pôsobivé, ale vo svojom pokrytí nerovnomerné, pretože bohatšie krajiny nevyhnutne prispievajú viac ako chudobnejšie. Celoafrické úsilie koordinované Africkými centrami pre kontrolu a prevenciu chorôb napriek tomu do konca júla prispelo k GISAID viac ako 1 000 sekvenciami a na základe nich je zrejmé, že všetka genómová rozmanitosť pozorovaná v Sars-CoV-2 globálne je prítomná aj v Afrike.

Podľa Nextstrain , projektu sledujúceho rozširujúci sa rodokmeň Sars-CoV-2 v reálnom čase, bol vírus dovtedy do Afriky dovezený najmenej 270-krát zo všetkých ostatných kontinentov.

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že úmrtnosť na Covid-19 bola v Afrike nižšia ako v iných častiach sveta, a to aj napriek relatívne zlej zdravotníckej infraštruktúre v mnohých afrických krajinách. Je ťažké predpokladať, či ide o artefakt generovaný testovaním a vykazovaním rozdielov, ale ak je skutočný, nejde o výsledok vírusovej evolúcie.

Väčšina plastov nebude nikdy zrecyklovaná a výrobcom je to úplne jedno (Arwa Mahdawi)
Komentár Arwi Mahdawiovej (The Guardian) Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Dôvody, prečo sú skúsenosti v Afrike s Covid-19 odlišné, ak existujú, musia podľa Jinal Bhimana z Juhoafrického národného ústavu pre prenosné choroby v Johannesburgu spočívať v hostiteľskej populácii alebo v prostredí.

Jedným z faktorov, ktorý prispieva, je takmer určite priemerná porovnateľná populácia. Ďalšou teóriou skúmanou v Južnej Afrike je, že uzamknutie nezabránilo šíreniu vírusu cez husto osídlené neformálne osady v krajine, kde sa obmedzenia uplatňovali menej dôsledne. "To je dôvod, prečo teraz, s uvoľňovaním obmedzení, nevidíme nárast prípadov alebo hospitalizácií," hovorí Bhiman.
Vakcíny a liečba môžu účinnejšie pôsobiť proti zmutovanému vírusu

Keď vedci v auguste informovali o svojich zisteniach týkajúcich sa vakcíny D614G, bola tu jedna otázka, na ktorú ešte nedokázali odpovedať, ale ktorá ich hlboko znepokojila - znížila by sa ochranná sila vyvíjaných vakcín, z ktorých väčšina vyvoláva protilátky zamerané na pôvodné vakcíny?

Nárok na pandemické ošetrovné pre rodičov školákov sa mení. Na čo máte teraz nárok?
Začal sa nový školský rok, ktorý je približne od polovice prázdnin sprevádzaný druhou vlnou pandémie COVID-19. Rodičia v ňom, ak sa aj obávajú pandémie, však už nemôžu nechať svoje deti svojvoľne doma, píše portál TV Noviny. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


David Montefiori, imunológ na Dukeovej univerzite v Severnej Karolíne, a autor publikácie Cell paper, extrahoval protilátky z krvi odobratej ľuďom, ktorí boli infikovaní obomi formami vírusu, a zo zvierat a ľudí, ktorí dostali experimentálne vakcíny vrátane tej, ktorú vyvinula spoločnosť Pfizer .

Zmiešaním týchto protilátok s pseudovírusom - neškodným vírusom na svoje prekvapenie zistil, že pseudovírusy nesúce G formu boli protilátkami ľahšie blokované alebo neutralizované ako protilátky nesúce D formu . "Predpokladáme, že táto mutácia bola získaná, aby sa vírusu poskytla výhoda vhodnosti na prenos, ale zároveň bol trochu citlivejší na neutralizáciu," hovorí.

Z toho vyplýva, že pripravované vakcíny budú skutočne pôsobiť o niečo lepšie proti dominantnej G forme vírusu ako proti pôvodnej D forme. Toto zistenie ešte nebolo publikované v recenzovanom časopise, iní však dospeli k podobným záverom .

Šokujúce: Michal David prestával dýchať, momentálne je na prístroji!
Šesťdesiatročný hudobník je síce stále samý úsmev, v súkromí má však veľké trápenie. Musel kvôli tomu dokonca navštevovať expertov v spánkovom laboratóriu, ktorí okamžite prijali potrebné opatrenia vo forme dýchacieho prístroja, portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Ak majú pravdu, je to dobrá správa. A ďalšie dobré správy vyšli z laboratória Paula Bieniasza, virológa na Rockefellerovej univerzite v New Yorku, ktorý sa väčšinu tohto roka snažil identifikovať protilátky proti vírusu, ktoré by sa dali klonovať a terapeuticky použiť na Covid-19.

„Kedykoľvek vyvíjate antivírusové liečivo, musíte myslieť na rezistenciu,“ hovorí Bieniasz. Ak má protilátková terapia zostať účinná dlho, je zrejmé, že sa treba vyhnúť rezistencii vírusu na protilátky. Ale aby sa tomu zabránilo, musia vedci najskôr pochopiť, ako sa objavuje. Vďaka stabilite Sars-CoV-2  a jej novosti - neboli doteraz rezistentné formy u ľudí pozorované.

Podľa jeho slov by pacientom malo stačiť iba podanie kombinácie dvoch rôznych protilátok, aby sa tomu zabránilo, je to poučenie z HIV. "To obrovsky znižuje pravdepodobnosť vzniku rezistentných vírusov, pretože vírus sa musí replikovať, aby získal odolnosť voči obom protilátkam." A hoci zatiaľ nikto nevie, ako bude vírus reagovať, ak bude v populácii existovať značná imunita alebo vakcína, má podozrenie, že rezistencia na protilátky nebude veľkým problémom.

Podvodníci kvôli peniazom zneužili zosnulého Karla Gotta! Toto je nechutné, búria sa ľudia
Sociálne siete sú vďaka istej anonymite priamo ideálnym miestom pre najrôznejšie podvody, ku ktorým sú zneužívaní dôverčiví ľudia. Využiť však pre tento účel meno zosnulého Majstra Karla Gotta (†80), ktorý bez preháňania patril k národným klenotom,... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Vzhľadom na stabilitu vírusu je pravdepodobné, že vakcíny proti nemu budú tiež potrebné každoročne aktualizovať, čo sa týka aj chrípky.
Vírus sa už nemusí meniť

De Silva hovorí, že druhá globálna vlna Covid-19 spôsobená vírusovými mutáciami, aká bola pozorovaná pri pandémii chrípky v roku 1918, je stále veľmi nepravdepodobná, pretože sa zdá, že tento vírus je menej náchylný na zmeny.

Sexuálny predátor? Trump čelí ďalšiemu obvineniu zo sexuálneho obťažovania
Súčasného prezidenta USA obviňuje bývalá modelka Amy Dorrisová z toho, že ju sexuálne obťažoval na tenisovom turnaji US Open, píše o tom český bulvárny denník Blesk na svojej webovej stránke odvolávajúc sa na britský denník The... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Sars-CoV-2 by však mohol urobiť čokoľvek, a preto sledovanie pokračuje. Napríklad v Singapure bol hlásený vírusový variant, ktorý, ako sa zdá, vyvoláva u ľudí silnejšiu imunitnú odpoveď a spôsobuje miernejšie ochorenie.

Aj keď sú správy povzbudivé, alebo aspoň nie úplne zlé, zdá,, že Sars-CoV-2 je síce nebezpečný vírus schopný globálneho šírenia ale časom sa vyvinie do priaznivejšieho stavu. Ako hovorí De Silva, tento konkrétny vírus sa ľahko rozšíril, pričom spôsobil mierne alebo žiadne ochorenie u väčšiny infikovaných jedincov a iba závažné ochorenie u menšiny, čo znamená, že na neho nie je vyvíjaný žiadny tlak, aby sa jeho virulencia ešte znížila.

Trump ponúkol Assangeovi milosť výmenou za zdroje úniknutých emailov
Advokátka zakladateľa webovej stránky WikiLeaks v piatok na londýnskym súde uviedla, že jej klient Julian Assange dostal od USA ponuku, ktorá by bola prospešná pre obe strany. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR