Nový dánsky výskum vyvrátil mýtus, že väčšina Vikingov mala blond vlasy
18 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Na rozdiel od zobrazenia Vikingov v popkultúre, mnohí z nich neboli blonďaví a ich genetika bola oveľa rozmanitejšia, odhalila nová dánska štúdia, informuje portál RT.


Tím vedcov z Kodanskej univerzity študoval pozostatky 442 ľudí nájdených na archeologických náleziskách v celej Európe a Grónsku. Väčšina analyzovaných materiálov pochádzala z takzvaného vikingského veku, ktorý sa ťahal od roku 750 do roku 1050 nášho letopočtu.

Vedci porovnali genetické údaje s viac ako tisíc jedincami žijúcimi v iných historických obdobiach a s 3 855 ľuďmi žijúcimi v súčasnosti.

Zistili, že Vikingovia sú rozmanitejší, ako sa doteraz myslelo. Najmä „vikingské obdobie zahŕňalo tok génov do Škandinávie z juhu a východu,“ napísali vedci v článku publikovanom v časopise Nature.

Všetci sme bratia – aj sestry! Tvrdí sa v pápežskej encyklike, ktorú Vatikán vydá v októbri
Encyklika „Všetci sme bratia“ vyjde 4. októbra. Nadpis je inšpirovaný pápežom Františkom a nemýľte sa, nevylučuje ženy. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Zistilo sa tiež, že na rozdiel od ich zobrazenia vo filmoch, tmavé vlasy boli medzi nájazdníkmi zo severu pomerne bežné. "Vikingovia neboli geneticky čistí Škandinávci. Od konca doby železnej až do doby vikingskej došlo k veľkému prílevu DNA z južnej Európy a Ázie. To tiež pravdepodobne znamená, že len veľmi málo z nich malo svetlé vlasy,“ uviedla pre dánske médiá Eske Willerslevová, jedna z genetičiek, ktorá stojí za touto štúdiou.

Willerslevová pre Guardian uviedla, že byť Vikingom „nie je čistým etnickým fenoménom“, ale skôr „životným štýlom“ , ktorý si môže každý osvojiť.

V komentári k štúdii historik Kasper Andersen uviedol, že mnohé moderné mýty o Vikingoch boli „vytvorené“ v 19. storočí, keď bol na vzostupe dánsky nacionalizmus a blond vlasy „mohli zapadnúť dobre“. Podľa historických zdrojov však nie je možné povedať nič o farbe vlasov Vikingov.

Bill Gates pochybuje, že sa dá dôverovať agentúre FDA, čo sa týka bezpečnej vakcíny proti Covid-19
Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft a miliardár Bill Gates sa pýtal, či je možné dôverovať americkému úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), pokiaľ ide o vakcínu proti Covid-19, pričom uviedol, že bola spolitizovaná za vlády prezidenta... Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Marek Molnár