Trump je Putinov užitočný idiot, ktorý vedie USA do katastrofy varuje podplukovník Vindman
17 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Trump „má rád autoritárskych silákov“, a preto sa snaží potešiť Putina, uviedol Alexander Vindman, ktorého kariéra v Bielom dome sa skončila po jeho svedectve počas impeachmentu prezidenta, píše huffpost.com


Prezident Donald Trump je „užitočným idiotom“ Vladimira Putina, ktorý oslabil Ameriku a vyzýva na pokračujúci chaos, varoval podplukovník armády Alexander Vindman v rozhovore pre Atlantik. "Myslím si, že prezident túto krajinu oslabil." Sme zosmiešňovaní našimi protivníkmi a našimi spojencami a smerujeme k ďalšej katastrofe,“ obvinil Trumpa kľúčový svedok impeachmentu.

Vyznamenaný vojnový veterán z Iraku obvinil Trumpa z toho, že sa klania ruskému prezidentovi na úkor Ameriky, pretože chce byť ako on - „autoritársky silák“. Vindman uviedol, že Trumpa treba „považovať za užitočného idiota a sympatizanta ( Putina ), čo z neho robí nevedomého Putinovho agenta“. "Má rád autoritárskych silákov, ktorí konajú beztrestne, bez kontroly a vyváženosti," uviedol Vindman. "Takže sa pokúsi potešiť Putina."

Kremeľ má výhodou v Trumpovi. Táto výhoda sa v armáde nazýva „kurča zadarmo - niečo, na čom nemusíte pracovať; proste to ku vám príde,“ vysvetlil Vindman. "Toto majú Rusi v Trumpovi: kurča zadarmo." Nikoho teda neprekvapilo, že Vindman v pondelok v rozhovore pre NBC uviedol, že sa stal „absolútny nevolič Trumpa“.

 

Vindman počas obžaloby Trumpa vypovedal, že prezident sa minulý rok v telefonáte pokúsil využiť americkú vojenskú pomoc na tlak na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Chcel od neho špinu, ktorú by mohol použiť proti jeho rivalovi z tábora Demokratov, Joeovi Bidenovi. Vindman, vtedy pridelený k Rade národnej bezpečnosti v Bielom dome, si rozhovor medzi prezidentmi vypočul. "Tušil som, že je to nezákonné, ale okamžite som vedel, že je to nesprávne, a mojou povinnosťou to bolo nahlásiť," povedal pre NBC.Povedal, že je to podľa neho „odpudivé a neamerické“, „pokúsiť sa získať informácie nátlakom na zahraničného vodcu...“

Iba tri mesiace po jeho svedectve bol Vindman vyhodený z jeho pozície v Rade národnej bezpečnosti a následne bol vyvedený z Bieleho domu. Myslí si, že tak sa stalo na Trumpov rozkaz. Povedal, že býval nestraníkom, ale teraz zaujal „veľmi triezvy názor na to, kam tento prezident vedie túto krajinu: rozdeľovanie, staranie sa o našich protivníkov, podkopávanie našich záujmov národnej bezpečnosti“. Vindman dúfa, že týmto krokom „informuje voličov o najdôležitejších voľbách nášho života a možno ich presvedčí, aby si vybrali ... alternatívu k ďalším štyrom rokom katastrofy“.

Povedal: „Pravda je obeťou tejto administratívy. Myslím si, že je to také Orwellovské - konečným cieľom tohto prezidenta je dosiahnuť to, aby ste neverili tomu, čo vidíte a počujete. Mojím cieľom je teraz pripomenúť ľuďom tento fakt.“ Trump urážal a ohováral Vindmana. Ten to charakterizoval ako „kampaň šikany, zastrašovania a odvetných opatrení“, ktorá „zničila“ jeho kariéru v ozbrojených silách. Vindman sa po 21 rokoch v armáde rozhodol v júli odísť z armády. Biely dom vydal v pondelok vyhlásenie, v ktorom označil Vindmana za „nespokojného bývalého nominanta... vznášajúceho obvinenia ... bez významu“.

Vláda Spojeného kráľovstva plánuje odstrániť kľúčovú ochranu ľudských práv
Výnimka z časti európskeho dohovoru by urýchlila deportáciu žiadateľov o azyl Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Mário Martinka