Rusko ruší kontroverznú pohotovostnú jednotku Národnej gardy umiestnenú neďaleko bieloruských hraníc
15 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Po rokovaniach medzi prezidentmi oboch krajín Moskva rozpustila rezervnú jednotku presadzovania práva umiestnenú na jej hranici s Bieloruskom. Jednotky boli sformované minulý mesiac na žiadosť Minsku, informuje portál RT.


Ruský vodca Vladimir Putin a jeho bieloruský náprotivok Aleksandr Lukašenko sa v pondelok stretli v Soči. Rozhodnutie demontovať formáciu bolo jedným z mnohých následných oznámení.

„Dôležitým výsledkom rozhovorov medzi oboma prezidentmi v Soči je dohoda o tom, že Rusko demontuje záložnú jednotku presadzovania práva a jednotku Národnej gardy, ktorá bola zriadená v blízkosti rusko-bieloruských hraníc, a o odovzdávaní osôb do ich stálych dislokačných miest,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre novinárov.

Putin minulý mesiac v rozhovore pre ruskú televíziu uviedol, že Moskva má pred Bieloruskom určité povinnosti v rámci CSTO (aliancia vzájomnej obrany podobná NATO) a štátu Únie medzi dvoma krajinami.

V Taliansku spustila polícia rozsiahlu operáciu ’Ndrangheta, od rána masívne zatýka
Desiatky karabinierov ráno zlaňovali z vrtuľníkov špeciálnych protidrogových jednotiek a obsadili kompletne celé San Remo. Pokračuje masívne zatýkanie, akcia má medzinárodný rozmer. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Uviedol tiež, že na Lukašenkovu žiadosť Rusko vytvorilo záložnú jednotku presadzovania práva a dodal, že jednotka sa nebude používať „pokiaľ extrémistické prvky skrývajúce sa za politické slogany neprekročia určité hranice“, menovite, pokiaľ nezačnú „zapaľovať domy, banky, a nepokúsia sa zmocniť administratívnych budov.“ Ruský vodca vyjadril nádej, že použitie tejto jednotky nebude potrebné.

Protivládne protesty prebiehajú v Bielorusku od sporných volieb 9. augusta. Podľa oficiálnych údajov získal bieloruský dlhoročný vodca Lukašenko viac ako 80 percent hlasov. Opozícia výsledky odmietla a obvinila úrady z hrubého falšovania výsledku.

Pilot, ktorý sa stretol s UFO, tvrdí, že objekt sa dopustil „vojnového aktu“
Jeden z bývalých stíhacích pilotov, ktorý sa v roku 2004 stretol so záhadným lietajúcim objektom pri pobreží Kalifornie, hovorí, že neidentifikovaný objekt sa pri nevysvetliteľnom stretnutí dopustil „vojnového aktu“, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Marek Molnár