Čína a India sa podujali zmierniť dlhoročné napätie
14 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Naí Dillí a Peking sa dohodli na zmiernení napätia, ktoré eskaluje pozdĺž sporných čínsko-indických hraníc.  Na stretnutí v Moskve oznámili päťbodový plán deeskalácie.





Napätie od mája stúpa hlavne vo východnom Ladaku na čínsko-indickej himalájskej hranici a opakovane viedlo k zrážkam medzi indickými a čínskymi jednotkami umiestnenými v riedko osídlenej horskej oblasti.

Plán dohodnutý indickým ministrom zahraničných vecí S Jaishankarom a jeho čínskym náprotivkom Wang Yi na margo štvrtkového stretnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Moskve - počíta s tým, že jednotky na oboch stranách hranice sa „rýchlo odpútajú, udržia náležitú vzdialenosť a zmierniť napätie. “

Dohoda, ktorá bola oznámená v spoločnom vyhlásení, tiež uvádza, že Naí Dillí aj Peking sa zaväzujú dodržiavať „všetky existujúce dohody ... udržiavať mier“, ako aj nepovoľovať „akékoľvek kroky, ktoré by mohli eskalovať záležitosti“ v tejto oblasti.

Poľsko ponúka Nemecku iné prepravné trasy plynu ako Nord Stream 2
Do dvoch rokov môže byť “západná” Európa zásobovaná plynom z Nórska cez nový plynovod Baltic Pipe. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Zníženie nepriateľských akcií medzi týmito dvoma krajinami, ktoré vyvolali obavy z plnohodnotného ozbrojeného konfliktu s častými a niekedy smrteľnými údermi na hranice bude založené na "sérii konsenzov" medzi indickým premiérom Narendrom Modim a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, „vrátane toho, že sa z rozdielov nemôžu stať spory,“ uvádza sa vo vyhlásení.

V snahe zabrániť v budúcnosti konfliktom v pohraničnej oblasti sa úradníci dohodli na udržiavaní kontaktu prostredníctvom špeciálne navrhnutých komunikačných mechanizmov, ako aj na urýchlení prác na nových „opatreniach na budovanie dôvery“.

Zjavné rozmrazenie čínsko-indických vzťahov nastáva po najhoršom vzplanutí medzi susedmi za posledné štyri desaťročia. V polovici júna spôsobil vážny boj medzi súperiacimi jednotkami v údolí Galwan 20 mŕtvych indických vojakov. Odvtedy došlo k niekoľkým menším hádkam, ktoré prehĺbili rozpor medzi dvoma najľudnatejšími národmi sveta. Posledný incident sa stal v pondelok na juh od ľadovcového jazera Pangong Tso. Obe krajiny si ako podnecovateľ konfrontácie ukazovali prstom na seba.

Bejrút zachvátila panika kvôli ďalšiemu obrovskému „záhadnému“ ohňu v prístave
Viac ako mesiac po výbuchu dusičnanu amónneho, ktorý zrovnal so zemou celé časti libanonského hlavného mesta, zabil najmenej 190 ľudí a zranil viac ako 6 000, Bejrút opäť panikári, pretože vo štvrtok prístav zachvátil ďalší obrovský požiar, píše... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Mário Martinka