Šíril sa Covid-19 voľne už minulý rok? Dôkazov pribúda
12 | 09 | 2020 I Diana Zaťková


Tím lekárov z Los Angeles, ktorý prehľadával záznamy nemocníc z minulej zimy, objavil sériu indícií, ktoré takmer zaručujú, že Covid-19 bol v Amerike prítomný dostatočne dlho pred Vianocami. Vedci z UCLA analyzovali od 1. decembra 2019 do 29. februára 2020 viac ako 10 miliónov záznamov v nemocniciach. V porovnaní s predchádzajúcou zimou zaznamenali pri prijímacích formulároch 50-percentný nárast kašľa. Okrem toho bolo s akútnym respiračným zlyhaním hospitalizovaných o 18 ľudí viac, ako by sa bežne očakávalo.


Vedci v skutočnosti odhadujú, že minulú zimu mohlo byť  len v Los Angeles(LA) 1 000 alebo viac osôb trpiacich Covidom - a pravdepodobne to je len symptomatická menšina. V tom čase, samozrejme, to všetko bolo považované za mierne zlú chrípkovú sezónu. Covid sa oficiálne objavil v LA až 22. januára, keď ochorel cestovateľ na letisku LAX. Pochádzal z Wu-chanu a o štyri dni ho identifikovali ako pozitívneho na Covid.





Táto bomba zapadá do objavujúceho sa súboru dôkazov na staršej časovej osi koronavírusov. Mnoho ľudí si môže spomenúť na správy o zvláštnej chorobe, ktorá koncom minulého roka pustošila Američanov. Vedci si najskôr mysleli, že sú to oleje v elektronických cigaretách tuhnúcich v pľúcach ľudí, ale túto hypotézu čoskoro vyvrátili. Pri spätnom pohľade je ťažké pozerať sa na Covid ako na skutočného vinníka. Príznaky podobné zápalu pľúc, zvyčajne vhodné pre ľudí, ktorí ťažko ochorejú ... Covid bol všade.

Viac obmedzení a rúška v školách do konca septembra. Opatrenia sa sprísňujú
Pandemická komisia vlády a Konzílium odborníkov prijali nové rozhodnutia. Obmedzenia sa dotknú školákov, organizácie spoločenských podujatí i cestovania. Mení sa tiež zaradenie jednotlivých okresov podľa miery epidemiologického... Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

Pobúrenie pri pitve

V Anglicku bol príbeh odlišný, ale napriek tomu smeruje k rovnakému záveru. Peter Attwood zomrel 30. januára vo veku 84 rokov, pretože bol viac ako mesiac chorý. Ale v posledných týždňoch pitva potvrdila, že zomrel na Covid, ktorým bol pravdepodobne infikovaný v roku 2019. To zdôrazňuje, že Attwoodova dcéra bola chorá s podobnými príznakmi ešte dva týždne predtým.

Všetko sa to stalo v anglickom Kente. Podľa tamojšej vlády však k prvému úmrtiu na Covid vo Veľkej Británii došlo až v marci. Rodina Attwoodovcov teraz chce od čínskej vlády odpovede na to, prečo predtým nepovedali WHO o koronavíruse, o ktorom z uniknutých poznámok vieme, že bol identifikovaný najneskôr v polovici novembra.

Ak koronavírus koncom minulého roka prekonal trasu do USA a Veľkej Británie, je nejaký dôvod nemyslieť si, že nerobil to isté aj všade inde? V júli prišli správy o tom, že DNA koronavírusu sa našla v Španielsku, Taliansku a Južnej Amerike už na jar 2019. Kam až siaha tento príbeh? Asi sa to nikdy nedozvieme.

Ceny ropy ustupujú a narastajú obavy z nadmernej ponuky
Medzinárodné referenčné hodnoty Brent a West Texas Intermediate (WTI) v piatok opäť poklesli po prekvapivom zvýšení amerických zásob ropy, ktoré vyvolalo obavy z nadbytku ponuky na globálnom trhu s ropou, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Oficiálne štatistiky

Nikdy nebudeme schopní sledovať presnú cestu nového koronavírusu po celej planéte, aj keď sme si takmer istí jeho pôvodom vo Wu-chane. Ale keď bude vyšetrovanie hotové, určite je potrebné brať vážne tieto zistenia a zabudovať ich do retrospektívneho modelu pandémie. A ak sa koronavírus v roku 2019 šíril voľne, sú namieste otázky -  aký bol zmysel pri začatí obmedzení v marci tohto roku? Naozaj znamenali rozdiel, keď prišli neskoro?

Celý tento neporiadok demonštruje problém spočívajúci v spoliehaní sa na oficiálne údaje a záznamy, pretože sú neúplné a oneskorené, najmä v tejto fáze. Napriek takýmto pochopiteľným zlyhaniam vo vládnych informáciách majú ľudia nešťastný zvyk správať sa k nim ako k evanjeliovej pravde. To je absurdné, a napriek tomu sa zdá, že v politike to funguje.

Peter Andrews , írsky vedecký novinár a spisovateľ so sídlom v Londýne. Má vzdelanie v prírodných vedách a vyštudoval genetiku na univerzite v Glasgowe

Covid-19 odhalil realitu Británie: chudoba, neistota a nerovnosť
Iba spravodlivejšia spoločnosť môže položiť základy hospodárskeho oživenia a vybudovať odolnosť voči budúcim krízam Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Mário Martinka