India úspešne otestovala hypersonickú raketu s reaktívnym náporovým motorom (VIDEO)
09 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Indická agentúra pre vojenský výskum DRDO úspešne otestovala raketu s náporovým motorom s rýchlosťou Mach-6, pričom ide o dôležitý krok vo vývoji technológie pre budúce riadené strely, informuje portál RT.


Raketa bola vystrelená v pondelok zo štartovacieho komplexu Abdula Kalama na ostrove Wheeler pri pobreží Urísa, čo predstavuje jeho druhý úspešný test. Predchádzajúci test sa uskutočnil v júni minulého roku a vyvolal povesť, že bol úspešný iba čiastočne, kvôli problémom s balistickou raketou Agni-I, ktorá neposkytovala potrebnú počiatočnú rýchlosť. Zábery z nového testu ukazujú spustenie, ako aj oddelenie experimentálnej rakety od jej posilňovača.



Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) je vybavené náporovým motorom, čo je typ pohonného systému, ktorý vyžaduje nadzvukové prúdenie vzduchu na udržanie spaľovania paliva. Umožňuje lietadlu pohybovať sa veľmi vysokou rýchlosťou, ale predstavuje aj vážne konštrukčné a výrobné problémy.

Test potvrdzuje indický prístup k pokročilému systému, uviedla vo vyhlásení Organizácia pre výskum a vývoj obrany (DRDO). Medzi dnes osvedčené kritické technológie patrí „aerodynamická konfigurácia nadzvukových manévrov, použitie pohonu náporového motora na vznietenie a trvalé spaľovanie pri nadzvukovej rýchlosti, termoštrukturálna charakterizácia vysokoteplotných materiálov, separačný mechanizmus pri nadzvukových rýchlostiach atď.,“ uvádza sa v správe.

Indický minister obrany Rajnath Singh uviedol, že projekt je teraz pripravený postúpiť do ďalšej fázy.



Technológiu náporového motora skúmajú krajiny ako USA, Rusko a Čína na vojenské účely. Potenciálne sa môže stať pohonom systému pre budúce viacstupňové riadené strely s dlhým doletom, ktorý by bolo ťažké zachytiť kvôli vysokej rýchlosti. Navrhlo sa tiež vypustenie do vesmíru na nízku obežnú dráhu, aj keď by takáto raketa vyžadovala ďalší raketový pohon na vykonanie poslednej etapy cesty.

Lietadlá NATO pravidelne uskutočňujú simulované raketové útoky v blízkosti ruských hraníc
Americké vzdušné sily a NATO nielen posilnili svoje dozorné akcie pozdĺž ruských hraníc, ale teraz čoraz viac cvičia aj pre prípad možného útoku, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár