Lavrov tvrdí, že niektoré opozičné sily chcú premeniť Bielorusko na druhú Ukrajinu
24 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Niektorí z bieloruskej opozície chcú v krajine vidieť „krviprelievanie“, tvrdí ruský minister zahraničný vecí Sergej Lavrov, pričom dodal, že kandidátka Svetlana Tikanovská sa zdá byť príťažlivejšia pre západné krajiny ako pre domáce publikum, informuje portál RT.


Ruský minister zahraničných vecí sa v nedeľu na vzdelávacom fóre mládeže zastavil pri pretrvávajúcich nepokojov v susednom Bielorusku. Krajina prechádza vlnou masových protestov vyvolaných spornými voľbami.

"Bielorusi sa sami rozhodnú, ako sa dostať z tejto situácie," uviedol Lavrov a dodal, že existujú "jasné signály", že situácia sa "stabilizuje".

"Zároveň viem, že nie každému sa to páči a existujú ľudia, ktorí chcú, aby sa tento normálny, mierový trend vývoja udalostí v Bielorusku stal násilným krviprelievaním, a premenil tak krajinu na Ukrajinu," ďalej poznamenal ruský minister zahraničný vecí.

Lukašenko nazval bieloruské protesty „farebnou revolúciou“, pričom obviňuje zahraničné krajiny zo zasahovania
Prezident Alexander Lukašenko prirovnal nedávne udalosti v Bielorusku k farebným revolúciám a prehlásil, že demonštranti sa snažia nasledovať zahraničnú šablónu na zvrhnutie vlády, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Lavrov tiež uviedol, že sa zdá, že niekoľko bieloruských opozičných osôb vrátane samotnej Tikanovskej sa v poslednej dobe viac zaujíma o oslovenie západného publika, zjavne v snahe udržať rozvírenú situáciu. Lavrov napriek tomu nevylúčil, že Tikanovská bola „pod tlakom“ .

"Tikanovskej zjavne nebolo dovolené upokojiť sa a začala robiť politické tvrdenia, pri ktorých požaduje pokračovanie štrajkov a protestov," dodal.

"A je celkom zvláštne, že stále viac vyhlasuje svoje vyhlásenia nie v ruštine, ani nie v bieloruštine, ale v angličtine," prehlásil Lavrov.

Masové protesty sa začali v Bielorusku 9. augusta po prezidentských voľbách, v ktorých podľa oficiálnych údajov získal dlhodobý prezident Alexander Lukašenko viac ako 80 percent hlasov. Opozícia krajiny tvrdila, že výsledok bol hrubo falšovaný. Tikanovská krátko po hlasovaní utiekla z krajiny.

Lukašenko armáde nariadil, aby používala "čo najprísnejšie opatrenia"
Lukašenko vyhlásil, že zahraničné sily sa pokúšajú v Bielorusku vyvolať revolúciu. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR