Väčšina voličov v USA si nemyslí, že by bol Biden v prípade výhry volieb schopný dokončiť svoje štvorročné funkčné obdobie
12 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Väčšina voličov v USA, vrátane takmer polovice demokratov, neočakáva, že Joe Biden bude slúžiť svoje celé štvorročné funkčné obdobie, ak by bol zvolený za prezidenta v novembri, pričom tiež tvrdia, že viceprezident bude musieť v určitom okamihu prevziať kormidlo, informuje portál RT.


Podľa prieskumu, ktorý bol zverejnený v pondelok spoločnosťou Rasmussen Reports, 59 percent všetkých pravdepodobných voličov a, trochu prekvapivo, 49 percent demokratov, tvrdí, že 77-ročný Biden pravdepodobne nie je schopný viesť krajinu po dobu štyroch rokov.

Menej prekvapujúce je, že 73 percent republikánov a 57 percent nezávislých súhlasilo s tým, že je pravdepodobné, že sa počas jeho funkčného obdobia bude musieť starať o chod krajiny viceprezident.

Prieskum predstavuje prekvapujúce odhalenie vzhľadom na to, ako zriedka sa takáto udalosť vyskytla v histórii USA. Americký prezident nebol počas svojho funkčného obdobia nahradený, odkedy Richard Nixon rezignoval v roku 1974. Predtým tomu predchádzal John F. Kennedy, ktorý bol zavraždený v roku 1963. Okrem atentátu nebol prezident fyzicky schopný ukončiť funkčné obdobie od úmrtia Franklina D. Roosevelta v roku 1945.

MIMORIADNE: Ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo prvú vakcínu proti Covid-19
Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že ministerstvo zdravotníctva jeho krajiny schválilo prvú vakcínu proti koronavírusu na svete a dodal, že jeho dcéra už je zaočkovaná, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Marek Molnár / TASR


Zistenia spoločnosti Rasmussen Reports tiež ukazujú, aké vysoké budú stávky na to, koho si Biden vyberie ako svojho viceprezidenta - rozhodnutie, ktoré už údajne urobil a očakáva sa, že to oznámi tento týždeň. Biden sa zaviazal, že si pre túto prácu vyberie ženu, pričom čelí tlaku demokratickej strany, aby si vybral čiernu ženu.

Prieskum tiež ukazuje, že spoločné snahy hlavných médií o odstránenie obáv týkajúcich sa Bidenovej duševnej a fyzickej zdatnosti pre túto prácu boli pre mnohých Američanov nepresvedčivé.

V stanovisku uverejnenom v pondelok Dean Obeidallah zo CNN tvrdil, že video Bidena jazdiaceho na bicykli „úplne zdevastovalo “ obvinenia prezidenta Donalda Trumpa, že Bidenovi chýba výdrž a mentálna kapacita potrebná pre túto prácu.

Netanjahu obvinil Washington z neochoty podporiť anexiu Západného brehu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril frustráciu z pozastavených plánov na anexiu Západného brehu "Predjordánska" a obvinil Washington z neochoty podporiť tento krok, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Marek Molnár