Izraelská koalícia uviazla na mŕtvom bode. Prichádzajú obavy z ďalších volieb
12 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Netanjahu sa nepohodol s Gantzom kvôli načasovaniu štátneho rozpočtu.


Izraelskej koaličnej vláde hrozí, že sa rozpadne už štyri mesiace po jej vytvorení. Existuje reálne riziko príchodu štvrtých parlamentných volieb za posledné dva roky, píše ft.com.

Jednania predsedu vlády Benjamina Netanjahua a koaličného partnera Bennya Gantza sa zasekli nad rozpočtom. Ak sa im do 24. augusta nepodarí dosiahnuť kompromis, parlament sa rozpustí a Izrael sa ponorí do ďalšieho kola volieb.

V stredu Knesset (parlament) pravdepodobne posunie túto lehotu o 100 dní, ale bez dohody o rozpočte to len oneskorí už aj tak nevyhnutné nové voľby, povedala Gayil Talshirová, profesorka politológie na univerzite v Jeruzaleme. „Z pohľadu Netanjahua je to len o tom, že bude premiérom o sto dní dlhšie a potom pôjde do volieb,“ povedala a nazvala pokračujúci izraelský politický otras „krízou demokracie, hlbokou krízou legitimizácie a dôvery ľudí v demokraciu, nielen v Netanjahua“.

Optimistické ekonomické vyhliadky Nemecka
Prieskum odhalil rekordný nárast dôvery investorov v budúcnosť nemeckého hospodárstva napriek súčasnej neveselej klíme. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Toto sa deje v čase, keď Izrael čelí prudkému nárastu množstva infekcií koronavírusu, rozsiahlej nezamestnanosti a protestom proti Netanjahuovi, ktorý čelí pred súdom obvineniam z korupcie. Netanjahu je vo funkcii od roku 2009, pričom v apríli, po troch nerozhodných voľbách, uzavrel dohodu o zdieľaní moci s Gantzom.

Obaja sa dohodli na vytvorení vlády, ktorej úlohou bude riešenie pandémie a jej hospodárskeho dopadu. Odvtedy však vláda 36 ministrov bojuje za opätovné otvorenie Izraela, po tom ako boli v krajine použité karanténne opatrenia. Vláda sa aj stále zaoberá bojom medzi Netanjahuovou stranou Likud a modro-bielou alianciou Gantza.

Netanjahu trvá na jednoročnom rozpočte, ktorý podľa neho rýchlo vyrieši okamžité potreby krajiny. Gantz, ktorý sa má stať predsedom vlády koncom roku 2021 v rámci rotácie spoločného využívania zdrojov, požaduje dvojročný rozpočet v súlade s koaličnou dohodou. Z dôvodu politického rozporu v roku 2019 Izrael ešte neschválil rozpočet na rok 2020. Z dôvodu pandémie sú pokladnice mnohých ministerstiev prakticky prázdne a ak sa tento rok rozpočet neschváli, očakáva sa výrazné obmedzenie sociálnych služieb.

Optimistické ekonomické vyhliadky Nemecka
Prieskum odhalil rekordný nárast dôvery investorov v budúcnosť nemeckého hospodárstva napriek súčasnej neveselej klíme. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Trvanie Netanjahua na jednoročnom rozpočte je v rozpore s jeho hospodárskou politikou za posledné desaťročie, uviedla Talshirová. Tento krok označila za zámienku, ktorá mu umožní uskutočniť voľby pred tým ako sa v januári postaví pred súd.

Dlhoročný líder bol na začiatku tohto roka obvinený z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva. Súd s Netanjahuom začal v júni, ale premiér odmietol odstúpiť a odmietol akékoľvek priestupky, pričom odmietol obvinenia ako súčasť „lovu na čarodejnice“ a „pokusu o prevrat“ zo strany orgánov činných v trestnom konaní a zo strany médií.

Predčasné voľby by mu umožnili kandidovať z pozície predsedu vlády, keďže by sa vyhol vzdania sa premiérskej stoličky v roku 2021 v rámci dohody o spoločnom zdieľaní moci.

Prieskumy verejnej mienky však ukazujú, že popularita Netanjuaha je ešte nižšia ako pred voľbami v apríli.

„Nevidím, že by mal stálu väčšinu. Za predpokladu, že dôjde k voľbám, rozdelenie by sa príliš nelíšilo od toho, aké bolo pred týmm,“ uviedla analytička Dahlia Scheindlinobá. "Povedala by som, že on [Netanjahu] rád drží možnosť predčasných volieb nad koalíciou, ako Damoklov meč, pretože to mu dáva pákový efekt a vďaka tomu je vždy hlavným sprostredkovateľom moci."

Hospodárske ťažkosti, nespokojnosť so zvládaním krízy v oblasti verejného zdravia zo strany vlády a opozícia voči tomu, že Netanjahu drží úrad predsedu vlády počas súdneho konania zmobilizovali tisíce Izraelčanov, aby sa zúčastnili na najväčších a najdlhšie trvajúcich demonštráciách proti vláde Netanjahua za posledných desať rokov. Izrael vo februári uzavrel hranice a uložil prísne obmedzenia pohybu, aby zastavil šírenie koronavírusu.

Od opätovného otvorenia ekonomiky v máji sa prudko zvýšili nové prípady Covid-19. Úmrtia spôsobené vírusom sa od 1. júla zdvojnásobili z 300 na vyše 600. Podľa údajov OECD - nezamestnanosť zostáva nad 20 percent ( z 3,6% v marci ) a podľa kritikov vládna pomoc pre nezamestnaných je nedostatočná a pomalá.

Polícia uviedla, že v sobotu večer okolo 15 000 ľudí demonštrovalo pred rezidenciou premiéra v Jeruzaleme. Profesorka Tamar Hermannová, politologička a riaditeľka Guttman Center at the Israel Democracy Institute uviedla, že ak nebude jasne definovaný program a vedenie, protesty pravdepodobne dosiahnu svoj vrchol. Povedala však: „Ak sa s voľbami stane niečo kritické, môže to protesty podporiť.“

TikTok zhromažďoval identifikátory zariadení Android, čím porušil pravidlá spoločnosti Google
TikTok údajne najmenej 15 mesiacov zhromažďoval údaje, ktoré identifikovali milióny jednotlivých zariadení Android - týmto krokom spoločnosť porušila pravidlá spoločnosti Google. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka