Za uplynulý týždeň evidujú železnice päť smrteľných prípadov zrážok osoby s vlakom
11 | 08 | 2020 I SITA

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v týždni od 3. do 10. augusta päť smrteľných prípadov zrážky vlaku s osobou. ŽSR o tom informovali v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslal Denis Dymo z odboru komunikácie. Okrem tragických nehôd zaznamenali železničiari v uplynulom týždni aj tri pokusy o samovraždu.


ŽSR zaregistrovali od 3. do 10. októbra aj viacero mimoriadnych situácií. Pri výprave osobného vlaku zo zastávky Priekopa cestujúca otvorila dvere a spolu s maloletým dieťaťom vystupovala z idúceho vlaku. Rušňovodič pohyb zaregistroval a ihneď vlak zastavil. V ďalších dňoch našiel výpravca spadnutého cestujúceho v Šuranoch. Muž mal rozbitú hlavu a narazený bok. Privolaná rýchla zdravotná pomoc (RZP) ho odviezla na ošetrenie do nemocnice v Nových Zámkoch.

V stanici Margecany si pri nastupovaní do vlaku cestujúci privrel chodidlo ľavej nohy dverami vozňa. V Kysaku strhli cestujúcemu pri nastupovaní do vlaku ruksak neznámi páchatelia. Po ohradení sa voči krádeží bol cestujúci napadnutý skupinou asi desiatich osôb, ktorí po incidente ušli. Cestujúci utrpel drobné poranenie.

AKTUÁLNE: Čelná zrážka vozidiel pri Liptovskej Mare! (foto)
Pri nehode došlo k čelnej zrážke dvoch osobných áut so štyrmi pasažiermi. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Železničiarov a dopravcov minulý týždeň opäť potrápili aj vandali. ŽSR opätovne upozorňujú na nebezpečné dôsledky vandalizmu a aj úmyselného poškodzovania majetku. „Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť,“ uviedli ŽSR v tlačovej správe.

Železničiarov trápia v letných mesiacoch aj nevhodné detské hry na tratiach. Pondelok 3. augusta ohlásil rušňovodič vlaku naukladané kamene na oboch koľajach v úseku Turany – Kraľovany. O pár dní neskôr, vo štvrtok, 6. augusta ohlásil rušňovodič osobného vlaku výpravcovi v železničnej stanici Trnava, že mu v úseku Cífer – Trnava nákladná stanica deti hádzali do rušňa kamene.

ŽSR vyzývajú chodcov aj motoristov k zvýšenej opatrnosti na železničných priecestiach a v bezprostrednej blízkostí trate. V prípade, že vozidlo uviazne na železničnom priecestí, je potrebné volať na číslo 112 a nahlásiť polícii jedinečné číslo priecestia umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného značenia. Operátori Integrovaného záchranného systému následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.