V Iraku explodoval konvoj amerického vojenského nákladu (VIDEO)
11 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Podľa irackých bezpečnostných služieb explodoval konvoj prepravujúci americké vojenské vybavenie v Iraku neďaleko hranice s Kuvajtom, pričom bezpečnostné služby tvrdia, že za útokom stojí šiitská milícia, informuje portál RT.


Výbuch údajne nastal po útoku na konvoj v blízkosti iracko-kuvajtskej hranici neskoro v pondelok, keď skupina šiitskej milície prepašovala do oblasti výbušné zariadenie, informoval portál Reuters.

Iracká armáda neskôr poprela, že by došlo k akémukoľvek útoku, zatiaľ čo americké veľvyslanectvo v Kuvajte odmietlo potvrdiť incident a vyhlásilo, že incident bude vyšetrený.

Záznamy z momentu útoku sa už začali šíriť na sociálnych sieťach. Miestne spravodajské strediská informovali o tom, že za útok je zodpovedná skupina Ašab al-Kahaf. Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete a nie je známe, či niektorí americkí vojaci boli v konvoji.



Konvoje sú na iracko-kuvajtskej hranici bežne naložené vojenským arzenálom a často ich strážia zahraniční dodávatelia, ktorých najíma Pentagón.

Hlásený útok prichádza necelý mesiac po ďalšom bombovom útoku konvoja koncom júla, keď „iracké  kamióny prepravujúce logistickú podporu americkým silám“ boli zamerané dvomi výbušnými zariadeniami. Žiadna skupina si nenárokovala zodpovednosť za túto operáciu, ktorá vznikla uprostred podobných útokov na logistické konvoje v regióne.

MIMORIADNE: Ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo prvú vakcínu proti Covid-19
Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že ministerstvo zdravotníctva jeho krajiny schválilo prvú vakcínu proti koronavírusu na svete a dodal, že jeho dcéra už je zaočkovaná, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Marek Molnár / TASR