Špiónsky škandál či český scenár. Ruské médiá informujú o vyhostení diplomatov zo SR
11 | 08 | 2020 I SITA

Moskva údajne chystá reakciu.


Médiá v Rusku sa správam o rozhodnutí Slovenska vyhostiť troch diplomatov Ruskej federácie dosiaľ venujú iba v krátkosti. Zväčša pritom uvádzajú, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola ich činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

Portál novorossia.info spomenutý prípad nazval ako "špiónsky škandál" a informuje, že Moskva bude reagovať na kroky Slovenska. Známy web gazeta.ru si na celej záležitosti všíma skôr to, že USA víta spomenuté vyhostenie.

Prirovnáva ho tiež k "českému scenáru" z júna tohto roka, keď Praha poslala domov dvoch zamestnancov ruského veľvyslanectva v súvislosti s kauzou okolo údajného plánovaného útoku jedom ricín na českých politikov.

Mikuláš Černák sa priznal k 14 vraždám (aktualizácia)
Niekdajšia pravá ruka Mikuláša Černáka Miloš Kaštan priznal svoj podiel viny na šiestich starších skutkoch aj vraždách z 90. rokov. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Ako už začiatkom leta napísal Denník N, ruská tajná služba FSB zneužila slovenské víza pri atentáte v Berlíne. Podozrivý komplic z vraždy čečenského azylanta sa do Nemecka v lete 2019 dostal vďaka slovenským vízam pod falošným menom.

Občan Ruskej federácie ich dostal na slovenskom konzuláte v Petrohrade. Muž v žiadosti uviedol, že plánuje navštíviť ako turista Bratislavu, ubytovať sa v hoteli Falkensteiner v Bratislave a že z Petrohradu do Viedne odlieta už ďalší deň, preto potrebuje víza ihneď.

Uviedol tiež, že žije na Bogatirskom prospekte 32, blok 2 v Petrohrade a že je stavebný inžinier. Slovenský konzulát mu víza vydal do dvoch dní. Údaje v žiadosti však neboli pravdivé. Podieľal sa vraj na príprave vraždy Gruzínca s čečenským pôvodom. Toho napokon v Nemecku vlani v auguste zavraždili. Atentát údajne naplánovala ruská tajná služba FSB.

Šéf slovenskej diplomacie následne nariadil hĺbkovú kontrolu na slovenských zastupiteľských úradoch v Ruskej federácii. Tá však nebola úplne možná pre pandémiu koronavírusu a nemožnosť vycestovania vyšetrovacieho tímu, preto sa uskutočňuje len virtuálnou formou. Pochybenie na slovenskej strane pri vydávaní víz sa nepreukázalo.

Slovensko nie je banánovou republikou, napísal Matovič k vyhosteniu ruských diplomatov
Slovensko je zvrchovaným štátom a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám, píše premiér. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR