V Spojenom kráľovstve sa do veľkej miery chybne počítali úmrtia na Covid-19
08 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Akademici zistili, že anglické metódy pri počítaní obetí na Covid-19 započítali kohokoľvek, kto zomrel po tom, čo bolo pozitívne testovaný na Covid-19, aj keby bol o mesiac neskôr zrazený autobusom, informuje portál Daily Mail.


Takýto incident by znamenal, že by sa z vírusu nikto nikdy nemohol zotaviť a všetkým 265 000 potvrdeným prípadom v Anglicku by sa nakoniec pripísala smrť tejto chorobe. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock minulý mesiac nariadili urýchlenú kontrolu výpočtu denných úmrtí v Anglicku kvôli „štatistickej chybe“.

Podľa správ by mohlo byť z oficiálneho čísla obetí v Anglicku 41,749 odstránených až 4 000 osôb. Jeden z popredných odborníkov, ktorí odhalili chybu, pre spoločnosť MailOnline prehlásil, že „najlepší odhad“ bol ten, že viac ako 1 000 ľudí má nesprávne pripísané úmrtie.

Hancock je pripravený uviesť čísla do súladu so Škótskom a Severným Írskom, ktoré pripisujú úmrtia na Covid-19, iba ak k nemu dôjde do jedného mesiaca od ich diagnózy. Očakáva sa, že minister zdravotníctva oznámi nové čísla do konca týždňa, ktorý nasleduje po dvojtýždňovom preskúmaní chyby pri počítaní. Štatistické chyby odhalili profesor Carl Heneghan a Dr. Yoon Loke z Oxfordskej univerzity z University of East Anglia.

Americké tajné služby sa obávajú zasahovania do prezidentských volieb
Trump o sebe vyhlásil, že je "tou poslednou osobou, ktorú by Rusko chcelo vidieť ako prezidenta" USA. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | TASR


Profesor Heneghan, riaditeľ Centra pre medicínu založenú na dôkazoch na prestížnej univerzite, uviedol pre portál Sun: „Je to rozumné rozhodnutie. Nemá zmysel pripisovať úmrtia koronavírusu 28 dní po infekcii."

"Ale ak to je niekto, kto sa nakazil vírusom v opatrovateľskom dome v marci a zotavil sa, pričom minulý týždeň zomrel na infarkt, čo nám to vlastne hovorí?," pýta sa Heneghan.

Profesor Heneghan uviedol, že 28-dňové opatrenie, ktoré používa zvyšok Spojeného kráľovstva, umožňuje odborníkom porovnávať výskyt koronavírusu v predchádzajúcich mesiacoch s presnejšou analýzou, čo pomáha informovať tvorcov bezpečnostných opatrení o tom, aké kroky je potrebné prijať.

„Ak smrť klesá, je to skvelé, ale ak rastie, musíme konať. V súčasnosti sú však čísla iba mätúce,“ dodal na záver profesor Heneghan.



Majetok Marka Zuckerberga sa počas pandémie vyšplhal až na 100 miliárd dolárov
Čistý majetok zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga vo štvrtok prvýkrát prekročil hranicu 100 miliárd dolárov, keď akcie jeho sociálnych médií zaznamenali rekordnú úroveň v súvislosti so zablokovaním konkurenta TikTok, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár