Jankovská chcela svedčiť proti oligarchovi a politikom, prokurátorka ju stopla (aktualizácia)
29 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Väzobne stíhaná bývalá sudkyňa Monika Jankovská, ktorá bola spolu s ostatnými sudcami zadržaná v rámci policajnej akcie Búrka, chcela prehovoriť. Usvedčiť sa chystala oligarchu aj vysokopostavených politikov. Všetko sa zlomilo na rozhodnutí dozorujúcej prokurátorky. 


Jankovská mala prisľúbiť polícii spoluprácu už pred viac ako dvoma mesiacmi. Napísala totiž list šéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi, v ktorom ho požiadala o návštevu za múrmi väznice v Banskej Bystrici. 

Zurian mal podľa informácií portálu Topky následne osobne navštíviť prokurátorku generálnej prokuratúry Valériu Simonovú, ktorá celú kauzu stíhania sudcov dozoruje. Simonová napokon návštevu Jankovskej zo strany Zuriana nepochopiteľne zatrhla. 

Šéf NAKA za bývalou štátnou tajomníčkou teda poslal svojich podriadených a Jankovská začala rozprávať. Podľa Topiek mala policajtom ponúknuť informácie o trestnej činnosti jedného z najvplyvnejších oligarchov na Slovensku a minimálne jedného ministra. Ak by sa jej informácie potvrdili, za mrežami mohlo skončiť viacero vplyvných politikov. 

Blanárovu "lacnú" chatu stavala firma, ktorá od žilinskej župy dostala milióny
Dlhoročný politik strany Smer Juraj Blanár, ktorý patrí medzi kandidátov na kreslo podpredsedu NR SR po Petrovi Pellegrinim, si kúpil luxusnú chatu v Terchovej za podozrivo nízku cenu. Bývalý župan žilinskej župy si mal chatu kúpiť od firmy, ktorá... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Jankovská mala kvôli svojej plánovanej výpovedi dokonca požiadať o ochranu svojej rodiny. Zároveň ale  nežiadala o beztrestnosť, ktorou disponuje napríklad exusudca
Sklenka na polícii vypovedá o Ficovi. Multimilionár Fiľo sa mu mal zahryznúť do krku
Bývalý sudca Vladimír Sklenka pred vyšetrovateľmi vypovedá o vzťahoch medzi ružomberským multimilionárom Milanom Fiľom a expremiérom Robertom Ficom. Podľa Sklenku sa mal Fiľo v prípade súdneho sporu týkajúceho sa ružomberských papierní Ficovi... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok
nachádzajúci sa v pozícii svedka. Polícia totiž v jeho veci trestné stíhanie podmienečne zastavila. 

Z najnovších informácií vyplýva, že stopku Jankovskej výpovedi proti mocným mala dať dozorujúca prokurátorka Simonová. Po tom, ako chcela bývalá štátna tajomníčka vyrukovať so svojim svedectvom, Simonová sprísnila právnu kvalifikáciu v jej prípade z trestného činu prijímania úplatku na zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, píšu Topky.

Simonová trestnú sadzbu pritvrdila aj v prípade sudkýň Denisy Cvikovej, Zuzany Maruniakovej ale aj Marianovi Kočnerovi. Všetkým menovaným vrátane Jankovskej aktuálne hrozí podľa trestného poriadku trest 10 až 20 rokov za mrežami. 

Práve kvôli rozhodnutiu prokurátorky generálnej prokuratúry odmietla Jankovská vo veci ďalšiu spoluprácu s políciou. Jankovská sa dozvedela o zmene právnej kvalifikácie v jej veci po tom, ako po štyroch mesiacoch strávených vo väzbe požiadala o prepustenie. 

Naď odtajnil vyšetrovací spis havárie vojenského špeciálu pri maďarskej obci Hejce
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) odtajnil vyšetrovací spis havárie vojenského špeciálu AN-24 na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | SITA


Aktualizované 29. 7. o 14.55. hod. o vyjadrenie Úradu špeciálnej prokuratúry (via TASR).

"Dozorujúca prokurátorka postupovala v súlade s výsledkami vyšetrovania, v súlade s Trestným zákonom a Trestným poriadkom. Od obvinenej M. J. prokurátorke nebola zaslaná žiadna písomnosť. O liste, ktorý zaslala obvinená M. J. riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry Branislavovi Zurianovi prokurátorka má vedomosť, ale spôsob ako postupoval bol plne v jeho kompetencii a bolo na jeho rozhodnutí, ako bude polícia postupovať. Obvinenej príslušníci Policajného zboru umožnili vypovedať, ale obvinená zmenila názor a nevypovedala," vyhlásil  Úrad špeciálnej prokuratúry (krátené, pozn. red.).