Blanárovu "lacnú" chatu stavala firma, ktorá od žilinskej župy dostala milióny
29 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Dlhoročný politik strany Smer Juraj Blanár, ktorý patrí medzi kandidátov na kreslo podpredsedu NR SR po Petrovi Pellegrinim, si kúpil luxusnú chatu v Terchovej za podozrivo nízku cenu. Bývalý župan žilinskej župy si mal chatu kúpiť od firmy, ktorá od župy dostala milióny. 


Aktuality.sk tvrdia, že trojpodlažnú chatu so šiestimi obytnými miestnosťami mala stavať firma SOAR, ktorá patrí Gregorovi Hudecovi. Podnikateľ je príbuzný ďalšieho dlhoročného smeráka Jána Podmanického, ktorý však medzičasom zo Smeru odišiel. 

Problém spočíva v tom, že medzi rokmi 2005 až 2017 bol Blanár šéfom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Počas jeho pôsobenia na čele župy podpísala firma SOAR so ŽSK 67 zmlúv v celkovej hodnote viac ako 21 miliónov eur. 

Podľa Aktualít sa výstavba Blanárovej chaty mala začať ešte v roku 2012, teda v období, v ktorom stál na čele ŽSK. Z katastra vyplýva, že objekt je vedený ako rodinný dom. Dôvodom môže byť, že ceny rodinných domov sú vyššie ako ceny nehnuteľností, ktoré sú zapísané ako chaty. 

V stavebnom povolení sa má ďalej uvádzať, že politik Smeru sa mal do výstavby nehnuteľnosti pustiť svojpomocne. Zmluva, ktorou disponujú Aktuality, ale hovorí, že stavebné práce mala napokon sprostredkovať spomínaná firma SOAR. 

Koronavírus sa šíri v „jednej veľkej vlne“ a nezmizne so zmenou ročných období, varuje WHO
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zrušila nádej, že koronavírus v lete jednoducho zmizne, pričom nalieha na svet, aby sa namiesto toho pripravil na „jednu veľkú vlnu“, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Žilinská firma s ročnými tržbami od päť do desať miliónov eur sprostredkovala svoje služby prevažne pre ŽSK. Zákazky ale dostávala napríklad aj od Národného lesníckeho centra, Slovenského vodohospodárskeho podniku či viacerých univerzít. 

Okrem samotného dodávateľa stavby je problematická aj jej cena. Aktuality vychádzajú z informácií dôveryhodného zdroja, podľa ktorého je rozdiel medzi plánovanými nákladmi na výstavbu objektu a položkou, ktorá bola firme fakturovaná, až 60-tisíc eur. 

Blanár totiž počítal s tým, že stavba bude stáť 140-tisíc eur, no napokon mal zaplatiť len približne 80-tisíc eur. Na otázku, prečo politik v stavebnom povolení uviedol, že objekt postaví svojpomocne, Blanár odpovedať nechcel. 

Podľa odborníčky, ktorá Aktualitám odpovedala, no chcela zostať v anonymite, je suma 80-tisíc eur za tento objekt nereálna. Odmietla, že by bolo možné stavbu s úžitkovou plochou 290 metrov štvorcových za túto sumu postaviť. Pri odhade, že meter štvorcový by mohol stáť 1200 až 2000 eur, by sa konečná cena nehnuteľnosti mohla nachádzať medzi 350- až 586-tisícmi eur. 

„Hrdina“ neodchádza
Svoj status k odchodu Lukáša Kyselicu nazval Matovič „Hrdina odchádza“. Hrdinov je ale v tejto vláde málo. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Aneta Leitmanová