Ruskí vedci vyvíjajú metódu na „oklamanie“ imunitného systému a zefektívnenie nanomedicíny
18 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Ruskí vedci našli spôsob, ako „oklamať“ imunitný systém, čím sa nanomedicína stane terapeuticky účinnejšou, informuje portál RT.


Technika dodávania liekov, ktorú vyvinuli vedci z Moskovského inštitútu fyziky a technológie, bola opísaná ako „priekopnícka“ v oblasti nanomedicíny.

Nanomedicína je relatívne nové odvetvie medicíny, ktoré zahŕňa filtrovanie liekov priamo do krvného obehu pacienta a priamo do miesta nákazy - metóda, ktorá môže znížiť toxicitu a vedľajšie účinky kdekoľvek v tele, pretože dodáva lieky, teplo a dokonca aj svetlo priamo do oblastí choroby a infekcie, pričom môže byť obzvlášť užitočná pri závažných chorobách, ako je rakovina.

Nová štúdia, publikovaná v časopise Nature Biomedical Engineering, rieši kľúčový problém, ktorý bráni zavedeniu týchto nových liekov do klinickej praxe.

Ruská vakcína proti Covid-19 vstupuje do záverečnej fázy testovania
Druhá fáza testov ruskej vakcíny proti koronavírusu sa skončí 3. augusta, potom bude okamžite nasledovať tretia medzinárodná fáza. Ak bude test úspešný, môže to byť prvá efektívna vakcína proti Covid-19, ktorá sa bude sériovo vyrábať, informuje... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Tento problém je pozoruhodná účinnosť našich imunitných systémov pri odstraňovaní cudzích látok z nášho tela. Po podaní môžu nanočastice prežiť v našom krvnom obehu niekoľko minút alebo dokonca sekúnd - ale aby boli účinné a dosiahli svoj cieľ, musia vydržať dlhšie.

Vedci teraz objavili spôsob, ako oklamať naše imunitné systémy, aby umožnili týmto cudzím, ale priateľským "agentom" zostať v našich krvných tokoch dosť dlho na to, aby vykonali svoju prácu.

Metóda spočíva v „rozptýlení“ imunitného systému tým, že mu dá niečo iné. Naše telá neustále odstraňujú staré červené krvinky z nášho krvného obehu.

„Predpokladali sme, že ak by sme tento prirodzený proces mierne zintenzívnili, mohli by sme oklamať imunitný systém. Kým je zaneprázdnený odstraňovaním červených krviniek, menej pozornosti venuje nanočasticiam," uviedol vedecký pracovník Maxim Nikitin.

Imunita po prekonaní koronavírusu je už za pár mesiacov fuč
Ďalší „klinec do rakvy“ kolektívnej imunity - premorenie obyvateľstva vírusom je nezmysel. Protilátky získané po prekonaní COVID-19 nechránia navždy, človek môže opäť ochorieť a to už o niekoľko mesiacov. Píše The... Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


Nikitin vysvetlil, že táto technológia je prospešná, pretože rozptyľuje imunitný systém „najšetrnejším spôsobom“ tým, že využíva skôr svoje vlastné vrodené mechanizmy, než pridaním umelejších látok.

Zistilo sa, že prístup „cytoblockáda“ je univerzálne použiteľný na všetky nanočastice rôznych hmotností a veľkostí.

Ruský tím demonštroval technológiu u pacientov s rakovinou. Prístup založený na cytoblokoch zvyšuje účinnosť pri dodávaní nanočastíc do nádoru až 23-krát.

Akcie spoločnosti Moderna výrazne stúpli po informáciách o úspechu vývoja vakcíny na COVID - 19
Akcie spoločnosti Moderna prudko vzrástli po tom, ako spoločnosť oznámila, že jej vakcína, ktorá má zabrániť nakazeniu sa vírusom Covid-19, vyvolala „robustnú“ imunitnú odpoveď u všetkých 45 pacientov. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Mário Martinka