"Sme si istí, že do konca roka 2020 budeme mať desiatky miliónov dávok vakcíny", tvrdí Biely dom
15 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Trumpová administratíva očakáva, že do konca roka bude mať desiatky miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu, uviedol v pondelok počas tlačového brífingu s novinármi oficiálny predstaviteľ.


"Sme si istí, že do konca roka sa objavia desiatky miliónov vakcín v amerických rukách," uviedol úradník. "V nasledujúcich týždňoch začneme klinické skúšky fázy 3 s najmenej jedným a pravdepodobne dvoma kandidátmi na vakcíny."

Operácia Warp Speed je kombinované úsilie vedené ministerstvom zdravotníctva, Oddelenia Spojených štátov pre zdravotníctvo a služby ľuďom a rezortu obrany. Ich cieľom je dohliadať na hromadnú a rýchlu výrobu a distribúciu vakcíny na liečbu pacientov s koronavírusom, píše breitbart.com.

Operácia Warp Speed investovala do štyroch vakcín:

  • 456 miliónov dolárov do vakcíny od firmy Johnson & Johnson, ktorá má toto leto začať testovanie v prvej fáze

  • 483 miliónov dolárov do vakcíny od firmy Moderna, ktorá začala testy v prvej fázy už 16. marca;

  • 1,2 miliardy dolárov do vakcíny firmy AstraZeneca vyvinutej v spolupráci s University of Oxford, v prvej várke sa má vyrobiť najmenej tri milióny dávok pre Spojené štáty americké

  • 1,6 miliardy dolárov do vakcíny spoločnosti Novavax, ktorá má vyrobiť 100 miliónov dávok vakcíny koncom tohto roka.


Operácia Warp Speed investuje aj do výroby injekčných striekačiek, fľaštičiek, ihiel a ďalšieho zariadenia.

Bývalý Trumpov poradca tvrdí, že ľudia budú „šokovaní“ pri odhaleniach z Wu-chanu
Steve Bannon, bývalý poradca Donalda Trumpa, tvrdí, že sa čínski „vírusoví experti“ dostali na Západ a teraz spolupracujú so spravodajskými agentúrami, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Predstaviteľ uviedol, že pozitívne na súčasnom prepuknutí vírusu je to, že umožňuje desiatkam tisícov ľudí zúčastňovať sa na klinických skúškach potrebných na testovanie vakcín. Niektoré z nich sú pripravené v priebehu niekoľkých týždňov vstúpiť do tretej fázy klinického testovania.

„V každej z týchto klinických skúšok potrebujeme 30 000 osôb a musíme uskutočniť klinické skúšky v oblastiach, kde sa vyskytujú ohniská. Súčasné ohniská by nám mohli pomôcť získať vakcínu rýchlejšie, ako keby sme v USA žiadne ohniská nemali,“ uviedol predstaviteľ.

„Sme veľmi povzbudení - hoci nemôžeme veľa odhaliť - vďaka predbežným údajom, ktoré sme získali už minulý týždeň. Sme povzbudení počtom miest, ktoré sme už zriadili - množstvo a množstvo miest v celej krajine na klinické skúšky na prvých pár kandidátoch...“ dodal úradník.

Síce operácia Warp Speed plánuje zaočkovať čo najväčší počet ľudí, ale pracuje aj na liekoch, ktoré by mali byť k dispozícii oveľa skôr ako vakcíny. "Sme presvedčení, že budeme mať nové možnosti, ako zachrániť americké životy hneď po začiatku jesene," uviedol úradník.

Hlad by mohol zabiť viac ľudí ako Covid-19, varuje Oxfam
Hladomor sa šíry z Afganistanu až po Haiti, pretože karanténne obmedzenie týkajúce sa koronavírusu likvidujú príjmy a znižujú zásoby potravín Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka