Na odvolávanie dekana FIIT Kotuliaka sa do auly STU dostane len časť verejnosti
13 | 07 | 2020 I SITA

Na odvolávanie dekana Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU) Ivana Kotuliaka sa dostane len časť verejnosti.


Vrátnik to vysvetľuje opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ). Priamo na rokovaní Akademického senátu (AS) STU v Bratislave nebudú prítomní ani novinári. Tí však boli vpustení do priestorov vestibulu, kde im je zabezpečený zvukový prenos.

Pred FIIT stoja desiatky študentov, ktorí chceli byť prítomní na zasadnutí. Okrem pozvaných, vedenia fakulty či členov senátu bude na zasadnutí AS STU prítomných 13 zástupcov verejnosti. Počas uplynulého zasadnutia senátu, kedy mali vysloviť dekanovi Kotuliakovi nedôveru, problém s kapacitou či opatreniami ÚVZ nebol. Boli na ňom prítomní aj študenti či novinári.

Podľa predsedu Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Filipa Šurana bol dnešným postupom porušený zákon o vysokých školách. „Rozumieme tomu, že kapacita miestnosti je zaplnená, avšak vestibul je skoro prázdny. Vedenie a príslušníci bezpečnosti mali a museli pustiť študentov na pôdu vysokej školy, no nechali ich vonku. Nepočujú, o čom sa rozhoduje, pričom ide o ich vlastnú budúcnosť,“ zdôraznil Šuran.

Utorkové pojednávanie s predsedom ĽSNS nebude, súdu sa nevrátil spis
Hlavné pojednávanie s predsedom politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianom K. naplánované na utorok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa neuskutoční. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA


Podľa neho kapacita vestibulu nie je naplnená natoľko, aby doň nemohli pustiť študentov, či aspoň otvoriť dvere, aby počuli, o čom sa rokuje. „Došlo k porušeniu zákona o vysokých školách, pretože zamedzili prístup na akademickú pôdu študentom. Nemáme vedomosti o žiadnom rozhodnutí rektora, ktoré by túto situáciu upravovalo,“ uzavrel predseda ŠRVŠ.

Z fakulty odchádza väčšina pôvodných akademických zamestnancov a dve tretiny všetkých profesorov a docentov, tiež viacerých garantov štúdia. Dokopy fakultu opúšťa minimálne 26 pedagógov. Ako dôvod uviedli, že nevedia ďalej fungovať v súčasných podmienkach na fakulte tak, aby si zachovali morálnu integritu.

Medzi odchádzajúcimi učiteľmi boli aj takí, ktorým skončili pracovné zmluvy 30. júna a neboli im predĺžené. Koncom júna tak na škole skončilo 14 vysokoškolských učiteľov. Ďalším končia zmluvy 31. augusta. Dekana vyzvali pedagógovia k vypísaniu výberových konaní na nových vyučujúcich, no ten to pre koronakrízu odmietol urobiť.

Ministerstvo práce chce vytvoriť mechanizmus, aby sa systém štátnej podpory na osobnú asistenciu nezneužíval, tvrdí Krajniak
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR počíta s príspevkom na osobnú asistenciu aj do budúcnosti. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA


Spory na FIIT STU trvajú rok. Vyhrotili a medializovali sa po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývala dekanka Mária Bieliková. Neskoršie rokovanie s cieľom upokojiť situáciu zo 14. januára prinieslo niekoľko dohôd, no situáciu úplne neutíšilo.

Problémom na fakulte tiež bolo, že dekan pred voľbami do akademického senátu fakulty prijal veľký počet nových zamestnancov, čím sa zvýšil počet oprávnených voličov, ktorí rozhodovali o členoch senátu. Časť zamestnancov FIIT prvýkrát vstúpila do štrajku 17. februára, neskôr bol prerušený následkom mimoriadnej situácie na Slovensku spôsobenou ochorením COVID-19.

OĽaNO už dostalo 970 podnetov na nominantov za šéfov okresných úradov
Vláda by mohla nových šéfov úradov vymenovať ešte tento týždeň. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | TASR