Manchester City sa v pondelok dozvie, či v ďalších dvoch sezónach bude môcť hrať v pohárovej Európe
11 | 07 | 2020 I SITA

Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne v pondelok vynesie verdikt, či si anglický futbalový klub Manchester City v nasledujúcich dvoch sezónach bude môcť zahrať v kontinentálných pohárových súťažiach. Európska futbalová únia (UEFA) vo februári potrestala "Citizens" 2-ročným zákazom štartu v európskych pohároch, organizácii z Etihad Stadium navyše naparila pokutu 30 miliónov eur.


Za rozhodnutím strešného orgánu futbalu na "starom kontinente" boli závažné porušenia finančných pravidiel fair-play. Manchester City dlhodobo zavádzal o svojich príjmoch od hlavného sponzora Etihad. Trest od UEFA vychádza zo zistení zahŕňajúcich obdobie rokov 2012 - 2016.

Predstavitelia klubu podľa informácií z minulých rokov neposkytli reálne informácie o hodnote sponzorských kontraktov. Manchester City napríklad oficiálne dostáva od arabských aerolínií menej ako 10 miliónov eur ročne, no podľa zistení vyšetrovateľov to v skutočnosti malo byť niekoľkonásobne viac. UEFA už v decembri 2018 uviedla, že zástupcovia klubu vedome konali v snahe zakryť či zamaskovať skutočný zdroj príjmov, aby navonok dodržali finančné pravidlá fair-play.

Pravidlo o piatich striedaniach možno natrvalo. Musíme to ešte posúdiť, vraví Infantino
Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino vyhlásil, že organizácia pracuje na tom, aby sa futbal mohol čo najlepšie prispôsobiť novej realite spôsobenej pandémiou koronavírusu. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | SITA


Manchester City sa proti rozhodnutiu UEFA odvolal na CAS. Tento tribunál mal pôvodne v prípade Angličanov rozhodnúť omnoho skôr, avšak pandémia koronavírusu ochromila aj činnosť súdu a viaceré vypočúvania tak museli presunúť na neskôr.

V prípade, že CAS potvrdí rozhodnutie UEFA a ManCity v najbližších dvoch sezónach nebude súčasťou európskej pohárovej scény, klub by čelil obrovským stratám. Manchester City by prišiel o zisky z LM a dal by sa očakávať aj možný odliv hráčov, ktorí majú v zmluvách zakotvené štedré bonusy na základe výsledkov v európskych pohároch. Opačný výsledok odvolacieho konania by výrazným spôsobom podkopal dlhoročné snahy UEFA o ekonomickú stabilitu európskych klubov.

"Citizens" už v roku 2014 zaplatili pokutu za nedodržiavanie finančných pravidiel súvisiacich s nadmerným sponzorstvom, ktoré nebolo zakotvené v zmluvách. Vtedajší trest UEFA však nemal vplyv na účinkovanie tímu v Lige majstrov. Klub musel zaplatiť pokutu 60 miliónov eur a na súpisku pre LM mohol napísať iba 21 hráčov namiesto obligátneho počtu 25 futbalistov.

Hamilton chcel, aby Mercedes podporil černochov, ten mu prestriekal formulu čiernou farbou
Lewis Hamilton je jediným černošským pretekárom F1, niet teda divu, že má pocit, že musí niesť v tomto športe prápor hnutia Black Lives Matter práve on. Za neho sa postavil i jeho zamestnávateľ Mercedes. Britovi to bolo však málo, a tak tím... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Timotej Dudka