Ako Palestínčania terorizujú svojich vlastných ľudí
11 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Komentár Bassama Tawilapre portál Gatestoneinstitute.




  • „Vidíme korupciu všade. Zameriava sa Palestínska samospráva ( PA ) na sebazničenie? Alebo len ničí [palestínsky] ľud, aby sa jeho vlastní synovia a príbuzní mohli dostať k moci? “ - Nadia Harhash, novinárka, ktorá sa prebudila 1. júna 2020 na to, že jej auto niekto zapálil, píše gatestoneinstitute.org.

  • Namiesto dbania na výzvy Palestínskej koalície pre zodpovednosť a integritu na ukončenie rodinkárstva a zabezpečenia zodpovednosti a transparentnosti sa PA rozhodla mlčať.

  • Vďaka kriminálnej nedbanlivosti medzinárodného spoločenstva a takzvaným organizáciám pre ľudské práva vedenie Palestínskej samosprávy môže jednoducho pokračovať vo vykonávaní politiky smrteľného zastrašovania palestínskych novinárov. Tieto skupiny sú príliš zaneprázdnené vypracovávaním odsúdení Izraela, a teda im nezostáva čas na odhalenie skutočnej palestínskej hrozby ktorou je Palestínska samospráva.


Vedenie palestínskej samosprávy financovanej západnými krajinami (PA) opäť preukázalo, že netoleruje - a nebude tolerovať - žiadnu formu kritiky, najmä ak pochádza od vlastných ľudí. V posledných niekoľkých dňoch sa najmenej traja palestínski novinári stali obeťami dlhodobej politiky Palestíny zastrašovania a umlčiavania nesúhlasných hlasov.

Lídri PA vždy využívali rôzne metódy na umlčanie a zastrašovanie svojich kritikov. Medzi tieto metódy patrí okrem iného zatýkanie, opakované predvolávanie na výsluchy, prepustenie z práce a fyzické a psychické zneužívanie. Vedenie Palestínskej samosprávy dosiahlo nové dno čo sa týka kreatívnej zlomyseľnosti na umlčanie Palestínčanov, ktorí by ich chceli kritizovať - v súčasnosti podpaľujú súkromné autá.

Je to stará technika palestínskych aktivistov, ktorí umlčiavajú hlasy, ktoré sa odvážia vystúpiť proti korupcii, sprenevere verejných prostriedkov a zneužitiu moci.

Notre Dame: Veža katedrály bude obnovená v štýle 19. storočia
Veža katedrály Notre Dame, ktorá bola zničená pri požiari v apríli minulého roka, bude obnovená podľa pôvodného gotického návrhu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil rozhodnutie a ukončil špekulácie o tom, že veža bude prestavaná v... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Obete, ktorých autá boli zapálené by sa mali považovať za „šťastné“: oheň je namierený na ich majetok a nie na ich telá - je lepšie si nechať zapáliť auto, ako keby ste sa mali nechať zastrelili alebo zabodnúť. Horiace autá majú dvojaký cieľ: spôsobiť finančné škody a poslať odstrašujúcu správu obeti ako aj okolitému prostrediu. Poslednou obeťou techniky zapaľovania automobilov je prominentná palestínska novinárka, autorka a feministka Nadia Harhashová, žijúca v Jeruzaleme a dlhoročná kritička korupcie vo vedení PA. Nekritizuje palestínske vedenie, pretože je „na výplatnej listine sionistickej lobby“, ale pretože sa zaujíma o blaho svojho ľudu.

1. júla sa Harhashová prebudila skoro ráno na hluk susedov a hasičov pred svojím domom vo východnej Jeruzalemskej štvrti Bet Hanina. Keď sa pozrela z okna, Harhash videla, že jej auto bolo úplne zničené ohňom. Nedá sa povedať, že Harhashová bola prekvapená zapálením jej auta. Nedá sa ani povedať. že by nemala potuchy, prečo bol tento čin namierený proti nej niekto spáchal a aj vie kto za podpálením jej auta stojí.

Medzinárodní investori kupovali mafiánske dlhopisy ’Ndranghety
V Taliansku vypukol ďalší verejný škandál spojený s mafiou. Medzinárodní investori skupovali dlhopisy, ktoré boli istené majetkom najmocnejšej talianskej mafie, ’Ndranghety, píše portál Investigace.cz. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Pokiaľ ide o Harhashovú, všetky prsty poukazujú na jedného vinníka: Palestínsku samosprávu, ktorej politickí a bezpečnostní úradníci a ústredie sa nachádzajú v Ramalláhu, pár kilometrov od jej domu. Harhashová a ďalší  palestínski novinári majú dobrý dôvod na podozrievanie PA a jej vodcov z tohto činu. Za články, ktoré uverejnila počas posledných rokov, si vyslúžila hnev mnohých vysokých palestínskych úradníkov. Harhash je jedinečná v tom, že verejne rieši problémy, ktoré sa v palestínskej spoločnosti považujú za tabu, vrátane finančnej a administratívnej korupcie, práv žien a rodovej rovnosti.

V poslednom článku sa zdá, že Harhash prekročila červenú čiaru: píše o výbušnej otázke rodinkárstva medzi najvyššími stupňami vedenia Palestínskej samosprávy v Ramalláhu, de facto hlavnom meste Palestínčanov. Tento článok bol napísaný v dôsledku verejného protestu proti menovaniu príbuzných vplyvných palestínskych úradníkov do vyšších pozícií vo verejnej službe PA.

Podľa palestínskych zdrojov boli v posledných niekoľkých týždňoch odhalené najmenej tri prípady rodinkárstva. Ohlásené prípady sa týkajú syna Jamala Muheissena, člena vládnej frakcie Fatahu, synovca Husajna al-Šejka, vedúceho Všeobecnej autority PA pre občianske veci a sestry bývalého ministra zdravotníctva PA, Jawada Awwada.

V Zimbabwe ľudia hladujú, no niektorí úradníci míňajú milióny na luxusné autá
Diplomatický personál dostal Range Rovere, zatiaľ čo bežní ľudia zápasia so 785% infláciou Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Mário Martinka


V komentári k poslednému škandálu, ktorý sa týkal príbuzných vyšších palestínskych predstaviteľov, Harhashová zdôraznila, že zatiaľ čo PA sa sťažuje na nedostatok peňazí a že nebude schopná vyplácať svojim zamestnancom plné mzdy, „syn vysokého úradníka bol vymenovaný do vysokej pozície.“

Palestínski predstavitelia, napísala, „sa zúčastňujú hier stoličiek a pracovných miest.“

„Ich synovia, dcéry, synovci a bratia, sestry a bratranci sú roztrúsení všade. Všade vidíme korupciu. Zameriava sa Palestínska samospráva ( PA ) na sebazničenie? Alebo len ničí [palestínsky] ľud, aby sa jeho vlastní synovia a príbuzní mohli dostať k moci?"


Škandál v oblasti nepotizmu vyvolal vlnu negatívnych postojov medzi Palestínčanmi, pričom mnohí šli na platformy sociálnych médií, aby opäť vyjadrili svoje znechutenie so zneužívaním moci a korupciou zo strany vedenia Palestínskej samosprávy, najmä v čase, keď Palestínčania čelia ťažkej hospodárskej situácií a ťažkostiam v dôsledku prepuknutia pandémie koronavírusu.

Palestínska koalícia pre zodpovednosť a integritu (AMAN) vyzvala predsedu vlády Palestínskej samosprávy Mohammada Štayjeho, aby „sformuloval a prijal jasnú a rozhodnú politiku na pozastavenie menovania a povyšovania“ rodinných príslušníkov na vyšších palestínskych úradníkov. AMAN zdôraznil „potrebu schváliť, zverejniť a rýchlo šíriť politiku pozastavenia menovania a povyšovania“ v palestínskom verejnom sektore.

FBI vedela o tom, že generál Flynn nebol „ruským agentom“, ale aj napriek tomu ho stíhala
Prvý poradca prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť Michael Flynn podľa rozhodnutia FBI „nekonal ako agent Ruska“, aj napriek tomu, že bolo Muellerove vyšetrovanie založené na tomto tvrdení, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Namiesto dbania na výzvy Palestínskej koalície pre zodpovednosť a integritu na ukončenie rodinkárstva a zabezpečenia zodpovednosti a transparentnosti sa PA rozhodla mlčať. Palestínski vedúci predstavitelia vlastne vysielajú správu, že Palestínu považujú za súkromné léno patriace im a ich rodinným príslušníkom. Ďalšie posolstvo, ktoré títo lídri vysielajú je: „Môžete držať všetky vysokoškolské tituly a mať všetky skúsenosti vo svete, ale ak nie ste príbuzný alebo syn alebo dcéra vedúceho úradníka, nedostanete dobrú prácu u nás.“

Ako reakciu na podpálenie svojho auta sa Harhashová zaviazala pokračovať vo svojej práci. Harhashová označila incident za teroristický útok a napísala:

„Myslím na terorizmus, ktorý sa pre nás stal vlasťou. Existujú ľudia, ktorí terorizujú a ktorí sú terorizovaní. Pravda je sila. Sila útlaku a zastrašovania, bez ohľadu na to, ako dlho to trvá, je neplatná. Áno, korupcia je nekontrolovaná a ramená nátlaku sú dlhé a natiahnuté. Ak by však mlčanie bolo riešením, bola by som prvá, kto mlčí.“


Harhashová má šťastie, že neidentifikovaní podpaľači, ktorí prišli, aby zapálili jej auto, jej ani členom jej rodiny neublížili. Okrem toho má šťastie, pretože žije v Jeruzaleme pod izraelskou vládou. Keby Harhashová žila v Ramalláhu alebo v inom meste pod kontrolou PA, mohla by byť zatknutá alebo fyzicky zranená.

V posledných dňoch palestínske bezpečnostné sily zatkli jej dvoch palestínskych kolegov žijúcich v oblastiach kontrolovaných PA. Sami al-Sa'i a Tarek Abu Zeid,  podobne ako Harhashová sú novinári známi svojimi kritickými názormi na vedenie PA.

Vďaka kriminálnej nedbanlivosti medzinárodného spoločenstva a takzvaným organizáciám pre ľudské práva vedenie Palestínskej samosprávy môže jednoducho pokračovať vo vykonávaní politiky smrteľného zastrašovania palestínskych novinárov.Tieto skupiny sú príliš zaneprázdnené vypracovávaním odsúdení Izraela, a teda im nezostáva čas na odhalenie skutočnej palestínskej hrozby ktorou je Palestínska samospráva.

Táto pandémia odhalila zbytočnosť tradičnej ekonomiky
Po Covid-19 by našou prioritou malo byť vybudovanie odolných systémov výslovne navrhnutých tak, aby odolali najhorším scenárom Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Mário Martinka