Peking obratom zriaďuje "svoju" bezpečnostnú kanceláriu v Hong Kongu
08 | 07 | 2020 I Mário Martinka

V Hong Kongu bol oficiálne otvorený nový Národný bezpečnostný úrad, ktorý umiestnil agentov pevninskej Číny do srdca tohto územia.


Tento úrad je jedným z prvkov rozsiahleho nového zákona, ktorý zakazuje kritiku čínskej vlády. Až do schválenia zákona bol Hong Kong jedinou časťou krajiny, na ktorú sa politika pevninskej Číny nevzťahovala. Zákon spôsobil v Hong Kongu poplach, ale úradníci tvrdia, že po ukončení násilných protestoch obnovia stabilitu, píše bbc.com.

Výkonný riaditeľ Carrie Lam, v utorok uviedol, že „pokiaľ ide o zákony o národnej bezpečnosti“, tie sú v skutočnosti relatívne mierne a umožňujú hongkončanom „uplatňovať svoje práva a slobody bez toho aby boli zastrašovaní alebo by bolo na nich niekto útočil.“ Dočasnou základňou úradu je hotel v Causeway Bay, v obchodnej štvrti vedľa Victoria Parku, ktorý bol dlho hlavným bodom protestných pochodov a zhromaždení v Hong Kongu.

Slávnostné otvorenie sa konalo dnes ráno. Zúčastnili sa na ňom vysokí hodnostári vrátane generálneho riaditeľa Carrie Lama a Zheng Yanxionga, ktorých Peking vybral vďaka ich tvrdému postaveniu proti protestom. Čínska vlajka bola vztýčená pred kanceláriou, uprostred vážnych bezpečnostných opatrení. Prítomná bola aj jednotka na likvidáciu bômb.

Luo Huining, vedúci komunikačnej kancelárie Hong Kong - Peking, uviedol, že kancelária bude „vyslancom Hong konskej bezpečnosti a zároveň strážcom národnej bezpečnosti“.

Rusko a Čína vetovali rezolúciu o predĺžení humanitárnej pomoci Sýrii
Rusko a Čína vetovali v utorok v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) návrh rezolúcie o ďalšom predĺžení cezhraničnej humanitárnej pomoci Sýrii. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Bezpečnostní agenti z pevniny, ktorí majú sídlo v novej budove, budú mať prvýkrát právomoc vyšetrovať ľudí z podozrenia na celý rad trestných činov vymedzených novým zákonom a prípadne ich vydávať na pevninu na súd. Čínske súdy, ktoré kontroluje Komunistická strana, majú takmer 100% mieru usvedčenia.

Tieto právne predpisy sú najrozsiahlejšou zmenou politického prostredia v Hong Kongu, odkedy ho Spojené kráľovstvo vrátilo v roku 1997 Číne. Celosvetovo je Čína kritizovaná za to, že podkopáva slobody zaručené v rámci „jednej krajiny, dvoch systémov,“ čo je dohodnutý právny rámec, ktorý dáva tomuto územiu veľkú kontrolu nad tým, ako sa riadi. Po prijatí zákona niekoľko významných osobností protestného hnutia opustilo Hongkong alebo zrušilo svoje účty na sociálnych médiách .

Niekoľko spoločností v oblasti sociálnych médií uviedlo, že prestanú spolupracovať s hongkonskou políciou a nebudú vydávať údaje o užívateľoch lebo sa obávajú ako budú tieto dáta použité.
Čo je nový zákon o bezpečnosti?


  • Je rozsiahly. Podnecovanie nenávisti voči čínskej ústrednej vláde a hongkonskej regionálnej vláde je podľa tohto zákona, protizákonné

  • Umožňuje pojednávania "za zavretými dverami," odpočúvanie podozrivých a možnosť súdiť obyvateľov mesta na pevninskej Číne

  • Celý rad činov vrátane poškodenia zariadení verejnej dopravy možno považovať za terorizmus

  • Na žiadosť polície musia poskytovatelia internetu odovzdať údaje o užívateľoch


Čínsky čierny mor! Vnútorné Mongolsko prijíma preventívne opatrenia
Úrady v Číne zintenzívnili opatrenia potom, čo mesto v autonómnom regióne Vnútorné Mongolsko potvrdilo jeden prípad čierneho moru. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Mário Martinka