Čínsky čierny mor! Vnútorné Mongolsko prijíma preventívne opatrenia
06 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Úrady v Číne zintenzívnili opatrenia potom, čo mesto v autonómnom regióne Vnútorné Mongolsko potvrdilo jeden prípad čierneho moru.


Podľa štátnych správ je pacient - pastier - v karanténe a je v stabilizovanom stave. Úradníci vydali varovanie tretej úrovne, druhé najnižšie v štvorstupňovom systéme. Čierny mor spôsobený bakteriálnou infekciou môže byť smrteľný, ale dá sa liečiť bežne dostupnými antibiotikami, píše bbc.com.

Nový prípad bol prvýkrát ohlásený v sobotu v nemocnici Urad Middle Banner v meste Bayannur. Zatiaľ nie je jasné, ako a kde sa mohol pacient nakaziť. Výstraha úrovne 3 zakazuje lov a konzumáciu zvierat, ktoré by mohli mor prenášať a vyzýva verejnosť, aby hlásila podozrenie na ďalšie prípady moru.
Smrteľné, ale liečiteľné

Prípady čierneho moru sa pravidelne vyskytujú po celom svete. Počas prepuknutia moru v roku 2017 došlo na Madagaskare k viac ako 300 prípadom. V máji minulý rok zomreli dvaja ľudia v Mongolsku na mor, ktorý dostali potom čo skonzumovali surové mäsa svišťa.Úradník Svetovej zdravotníckej organizácie v Ulánbátare povedal, že surové svištie mäso a obličky sa považujú za ľudový liek, ktorý prináša dobré zdravie. Hlodavec je známym nosičom morových baktérií a je bežne spojený s morovými prípadmi v krajine. Lov svišťov je nezákonný.

Čierny mor sa vyznačuje opuchnutými lymfatickými uzlinami. V počiatočných štádiách ho môže byť ťažké identifikovať, pretože príznaky, ktoré sa zvyčajne objavia po troch až siedmich dňoch, sú podobné chrípke. Je však nepravdepodobné, že čierny mor - neslávne známy ako Čierna smrť - povedie k epidémii. „Na rozdiel od 14. storočia teraz chápeme, ako sa toto ochorenie prenáša,“ povedal doktor Shanti Kappagoda, lekár infekčných chorôb na Stanford Health Care. „Vieme, ako tomu zabrániť. Dokážeme tiež liečiť infikovaných pacientov účinnými antibiotikami.“

Čierna smrť spôsobila v 14. storočí v Afrike, Ázii a Európe asi 50 miliónov úmrtí. Posledným desivým ohniskom moru bol v roku 1665 Londýn. Mor vtedy zabil asi pätinu obyvateľov mesta. V 19. storočí došlo v Číne a Indii k prepuknutiu nákazy, pri ktorej zahynulo viac ako 12 miliónov ľudí.

Raketa namierená na americkú ambasádu v Iraku zasiahla neďaleký dom a zranila dieťa
Predstavitelia sa domnievajú, že raketa bola vystrelená z oblasti Ali Al-Saleh Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Mário Martinka