Dotácie na rómsku kultúru si rozdeľovali ľudia prepojení na RTVS
01 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Z Fondu na podporu národnostných menšín si ľudia blízki RTVS rozdeľovali tisíce eur. Peniaze určené na podporu rómskej kultúry získali aj hodnotitelia z iných komisií, ktoré o dotáciách na projekty rozhodovali. Napriek tomu, že sa vzájomne poznajú, konflikt záujmu nevidia. 


Štátny Fond na podporu kultúry národnostných menšín vznikol v roku 2017 s účelom prideľovania grantov na podporu projektov organizácií šíriacich kultúru jednotlivých menšín. V prípade prideľovania financií na podporu Rómov sa však objavili prepojenia medzi členmi komisií a prijímateľmi dotácií, informujú Aktuality. 

So žiadosťou o grant sa tak v tomto roku podarilo uspieť ľuďom, ktorí sú prepojení s rómskym vysielaním na verejnoprávnej RTVS. Až tretina tých, ktorí o projektoch rozhodovali, pripravovala pre RTVS rôzne druhy relácií.

Podľa Aktualít ide o Dominiku Badžovú, Kristínu Mojžišovú, Eriku Godlovú, Magdalénu Kmeťkovú a Milana Berka. Okrem Berka mal všetkých hodnotiteľov projektov do komisií menovať  Norbert Molnár, ktorý pôsobí ako riaditeľ fondu. Väčšina hodnotiteľov zároveň žiadala o dotácie či štipendiá na svoje projekty. 

Aktéri sa bránia a tvrdia, že v skutočnosti má ísť iba o náhodu. „Bola som oslovená fondom ako odborníčka, ktorá pracovala v rómskej téme, mám prehľad o rôznych občianskych združeniach, ktoré sa snažia o rozvoj menšiny či už v kultúre, alebo vede a výskume,“ hovorí členka komisie A a zároveň žiadateľka o štipendium z fondu Badžová. 

O výške minimálnej mzdy rozhodne vláda, zamestnávatelia a odborári sa nedohodli
O sume výšky minimálnej mzdy nakoniec bude rozhodovať Matovičov kabinet. Aj v ňom však existujú rôznorodé názory. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Badžová sa spolupodielala na hodnotení projektu, ktorý podala RTVS. Projektu, ktorému napokon fond odklepol 18-tisíc eur, dala najvyššie hodnotenie. Sama pritom do septembra 2019 pre RTVS pracovala a podieľala sa na tvorbe Rómskeho magazínu. 

„Áno, môžem úplne vylúčiť to, že by vznikol konflikt záujmov pri posudzovaní štipendia pani doktorky Mojžišovej,“ bráni sa Badžová, ktorá hodnotila projekt jednej zo zamestnankýň RTVS, s ktorou v minulosti v rozhlase a televízii spolupracovala. 

Konflikt záujmov nevidí ani samotná Mojžišová, ktorá vysvetľuje, že štipendium jej bolo udelené v komisii A pričom ona pôsobí v komisii B. Dotáciu z fondu vo výške viac ako osem tisíc eur v inej komisii pridelili aj Badžovej. 

Štipendium jej bolo v tomto prípade pridelené v rámci komisie C, v ktorej zasadá ďalšia jej známa, Godová. Rovnako aj ona konflikt záujmov odmieta s tým, že si projekty vo fonde sama nepredkladala na schvaľovanie. 

„Diskvalifikovať autorskú divadelnú tvorbu Dominiky Badžovej na základe jej predošlého pôsobenia v RTVS by bolo priamym poškodením nášho cieľa, ktorým je rozvíjanie rómskej kultúry,“ dodáva pre Aktuality Godová. 

Oddávali sa vášnivým chvíľkam na verejnosti, už čelia obvineniu
V rukách polície skončila dvojica, ktorá sa oddávala vášnivým chvíľkam v prešovskej Záhrade umenia. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | TASR