O recesii a bankrotoch v Európe (Vladimír Malyšev)
25 | 06 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


Prognózy na západe sú pochmúrne


Taliansky denník Il Giornale uverejnil symbolickú fotografiu. Na hlavnom námestí v Miláne stoja štrajkujúci taxikári v maskách, dodržiavajúc sociálnu vzdialenosť. Na pozadí je model rakvy, na ktorého veku je vyrezaný kríž s nápisom: „Taxi“. Takým spôsobom protestujú proti masívnym bankrotom v Taliansku v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Podobný scenár sa odohráva aj v iných krajinách.

Ako informovala 16. júna, francúzska Le Monde, vírusová hospodárska kríza spôsobí v druhej polovici roka obzvlášť prudký nárast počtu bankrotov. Podľa štúdie spoločnosti Coface, zaoberajúcej sa úverovým poistením, na ktorú sa noviny odvolávajú by sa do konca roku 2021 mal počet bankrotov vo Francúzsku zvýšiť o 21%.

Zbankrotuje viac ako 60 000 spoločností, čo znamená stratu takmer 200 000 pracovných miest. V Španielsku, podľa tvrdenia francúzskych novín, skrachuje 22% podnikov, v Spojenom kráľovstve - 37%, v Taliansku - tiež 37%, v Holandsku - 36%. Kríza zasiahne aj oveľa silnejšiu nemeckú ekonomiku, kde zbankrotuje 12% podnikov.

Prieskum Európskeho parlamentu naznačil, že koronakríza spochybnila pocit solidarity v EÚ
Takmer 60 percent občanov Európskej únie priznáva, že od vypuknutia pandémie nového koronavírusu čelí finančným ťažkostiam. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý si od spoločnosti Kantar objednal Európsky parlament (EP). Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | TASR

Ťažké časy cestovného ruchu

Vládne orgány v Španielsku sa zúfalo snažia zachrániť odvetvie cestovného ruchu, ktoré je najviac zasiahnuté. Španielska vláda schválila 17. júna plán pomoci cestovným kanceláriám v hodnote 2,5 miliardy EUR. Existuje však len malá nádej, že sa do Európy čoskoro vrátia, napríklad, čínski turisti, ktorí boli v poslednej dobe častými návštevníkmi starého kontinentu.

Ťažké časy čakajú aj Grécko. Ako sa uvádza v predbežnej správe ministerstva financií tejto krajiny, uverejnenej 15. júna, rozpočtové ukazovatele klesli v marci o 7% a v apríli o 17,2%, v dôsledku čoho príjmy štátneho rozpočtu v máji klesli o 1 143 miliárd eur.

Lokomotíva európskej ekonomiky - Nemecko, ubrala paru. "Šírenie koronavírusu spôsobí v tomto roku nemeckej ekonomike značné problémy," varoval, hneď ako epidémia vypukla, šéf oddelenia zahraničného obchodu Asociácie obchodných a priemyselných komôr (DIHK) Volker Treier.

George Soros: „Toto je kríza môjho života“
George Soros vysvetľuje, ako pandémia zničila starý status quo a priniesla zatiaľ neznáme dôsledky budúcnosti kapitalizmu. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Ako píše  Deutsche Welle, hovoríme o nútenom prestoji miestnych a nemeckých firiem v Číne, o poklese čínskeho obchodu so susednými ázijskými krajinami, o rozsiahlych obmedzeniach pohybu, o poklese dopytu v odvetví cestovného ruchu a maloobchode.
Narušené dodávateľské reťazce

Prísne, ale často protichodné karanténne opatrenia uložené ako ústrednými, tak aj miestnymi čínskymi orgánmi narušili zabehnutý dodávateľský reťazec. Značne tým trpia nemecké firmy v ČĽR, ako aj spoločnosti v Nemecku, ktoré dostávajú suroviny, komponenty, náhradné diely a hotové výrobky od čínskych dodávateľov.

Nemecko bolo zároveň prvou z veľkých európskych krajín, ktoré oznámilo spustenie programu krízového riadenia pozostávajúceho z dodatočných nákladov, daňových úľav a finančnej pomoci pre podniky, odhadovanej na 130 miliárd eur. Od 1. júla do konca roku 2020 sa DPH v Nemecku zníži z 19 na 16% a znížená sadzba - zo 7 na 5%.

Desať dôvodov, prečo bude v roku 2020 „hospodárska kríza“ neodvrátiteľná
Zlé a riskantné trendy na peňažných trhoch sa vyskytovali už dávno pred Covid-19, čo veľmi pravdepodobne prispeje k hospodárskej kríze v tvare "L". Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Minister hospodárstva Peter Altmayer označil vládne opatrenia za „najväčší stimulačný program všetkých čias“. Iné európske štáty však nemajú také zdroje, aké má Nemecko a dokonca ani pomoc zo strany EÚ nemusí postačovať.
Otrasy zasiahnu všetkých

Otrasy čakajú aj tiché a prosperujúce Švajčiarsko. Podľa riaditeľa Centra pre výskum konjunktúry (KOF) pri vysokej škole technickej v Zürichu, Jana-Egberta Sturma, sa hrubý domáci produkt Švajčiarska v prvej polovici roku 2020 zníži a môže klesnúť o 2,3%. Pokles bude pokračovať aj v druhej polovici roka.

Hlavný sociálny výsledok hospodárskych ťažkostí Európy spočíva v tom, že chudobní sa stanú ešte chudobnejšími a bohatí, samozrejme, zostanú bohatými.

Mileniáli to "vyhrali". Chytá ich každá kríza
Generácia narodená v rokoch 1981 až 1996 nemala čas našetriť si peniaze a zabezpečiť bývanie. Na súčasnú koronakrízu dopláca najhoršie, informoval týždenník Trend. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


Americká agentúra Bloomberg predpovedá nemeckú líniu hospodárskej politiky: „Táto krajina, vzhľadom na dobré finančné výkazníctvo a nedávno zrušený zákaz štátnej pomoci zo strany Európskej únie, poskytne domácim firmám silné kapitálové injekcie  a znárodní niektoré odvetvia hospodárstva,“ čo pomôže krajine prekonať krízu s relatívne malými stratami.

Ostatní to budú mať ťažšie. „Je celkom pravdepodobné, píše Bloomberg, že po skončení krízy budú mnohé spoločnosti s nízkou kapitalizáciou z krajín s vysokou zadlženosťou čeliť konkurencii oveľa silnejších zahraničných firiem, podporovaných štátom. Takže trhy budú na hony vzdialené od „ rovnakých podmienok “, za ktorými sa ženú orgány EÚ. Vo výsledku dlžnícke krajiny oslabia ešte viac.“ Dôjde k prerozdeleniu majetku.

Agentúra BBC  načrtáva ešte pochmúrnejší obraz: „Koronavírus posunul globálnu ekonomiku na pokraj krízy a môže byť najzávažnejším za storočie. Nádeje na rýchle zotavenie planéty sa topia každým dňom a účet za liečbu rastie pred očami. Tento vírus už stál svet desiatky miliárd dolárov, a to je len začiatok, varujú ekonómovia. Ak pred uzavretím Európy a Spojených štátov na karanténu a pred kolapsom finančných a komoditných trhov odborníci opatrne predpovedali spomalenie rastu bohatstva vo svete, tak dnes sa väčšina stotožňuje s názorom, že svet bude chudobnejší.

Hospodárska kríza pod pláštikom koronavírusu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD