EÚ uvažuje o zákaze vstupu na kontinent cestujúcim z USA
24 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Európska únia zvažuje, že zakáže vstup cestujúcim z tretích krajín s výrazným výskytom nákazy novým koronavírusom vrátane Spojených štátov. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov EÚ.


Krajiny EÚ sa momentálne pripravujú na znovuotvorenie svojich hraníc pre cestujúcich z tretích krajín. Predstavitelia Európskej komisie sa pritom snažia s členskými štátmi dohodnúť na tom, ktoré tretie krajiny budú považovať za bezpečné v tom zmysle, že od 1. júla dovolia na svoje územie vstup cestujúcim z nich.

Prípadné nové reštrikcie by podľa troch citovaných zdrojov mali závisieť od toho, akým spôsobom daná krajina zvláda pandémiu koronavírusu. Brusel pritom údajne zvažuje, že zakáže vstup do EÚ cestujúcim z krajín, v ktorých je nákaza najrozšírenejšia.

CNN však upozorňuje, že odporúčanie EK v tomto smere nie sú záväzné a jednotlivé členské krajiny EÚ majú samé právomoc rozhodnúť o tom, pre koho svoje hranice otvoria. EK sa snaží o to, aby členské štáty v tomto smere postupovali koordinovane.

Rakúsko vydalo varovanie v súvislosti s ohniskom nákazy na nemeckom bitúnku
Rakúsko vydalo v stredu čiastočné varovanie pred vycestovaním do nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, kde je aktívne ohnisko nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 spojené s bitúnkom, informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR