Ruský kňaz, ktorý nazýva koronavírus „pseudopandemickým“, obsadil ženský kláštor
19 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Otec Sergej Romanov, ktorého vodcovia cirkvi v apríli zbavili možnosti byť kňazom vyhlásil, že ho budú musieť odstrániť násilím, píše theguardian.com


Ruský kňaz, ktorý popiera existenciu Covid-19, obsadil konvent v Uralskom regióne a oznámil, že ho budú musieť odstrániť násilím. Otec Sergei Romanov tento týždeň zaútočil na Sredneuralský kláštor po tom, čo ho vodcovia cirkví v apríli vyhodili za protest proti zatvoreniu kostolov v dôsledku epidémie koronavírusu, ktorú nazval „pseudopandémiou“.

Podľa regionálnych médií ho podporovali kozácki bojovníci, ktorí strážili obvod kláštora. Matka predstavená a mníšky „s cieľom vyhnúť sa zbytočným sporom“ opustili kláštor, uviedla vo vyhlásení regionálna diecéza. Nikto nebol vo štvrtok večer zranený.

Romanov je vodcom pravoslávneho náboženského kultu „ctiteľov cára,“ pričom si legálne zmenil svoje priezvisko na priezvisko poslednej ruskej cisárskej dynastie. Pomohol založiť Sredneuralský kláštor začiatkom roku 2000 neďaleko miesta, kde bolševici v roku 1918 pochovali cára a jeho rodinu a pokúsili sa ich rozpustiť v kyseline.

Romanov je bývalý policajný dôstojník, ktorý bol za vraždu odsúdený na 13 rokov väzenia vo väzenskej kolónii. Po prepustení sa pripojil k duchovným a získal si množstvo nasledovateľov medzi ortodoxnými veriacimi. Ich centrom sa stal kláštor Sredneuralsk. Mnoho veriacich sa nachádza aj na iných miestach, napríklad neďaleko Jekaterinburgu, kde bola kráľovská rodina v roku 1917 popravená.

Donald Trump - prezident ktorý o svete nevie nič
John R. Bolton, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť, vo svojej novej knihe opisuje prípady, keď sa prezident snažil zastaviť vyšetrovanie trestných činov. Tiež hovorí, že ľudia lojálny prezidentovi Trumpovi sa mu posmievali za jeho... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Skupina fundamentalistov má popredných stúpencov medzi politikmi a športovými osobnosťami. V roku 2017 skupina začala s ostrými protestami proti filmu Matilda, ktorý zachytil pomer cára Nicholasa II a baleríny Matildy Kshesinskovej. Režisér filmu čelil množstvu podpaľačských útokov a jeden muž dokonca narazil autom do fasády kina, kde sa film premietal.

Romanovmu útoku predchádzalo cirkevné súdne pojednávanie, ktoré sa zaoberalo porušovaním verejného zdravotného poriadku a verejným zlorečením kňazov, ktorí zatvorili svoje kostoly kvôli koronavírusu. Vo vyhlásení diecéza uviedla, že Romanov „prečítal vopred pripravený text, ktorý sa netýkal podstaty obvinení, a potom rýchlo opustil zasadnutie diecézneho cirkevného súdu“. O deň neskôr obsadil kláštor v Sredneuralsku.

„Neodídem z domu Božej matky,“ povedal Romanov počas náboženského súdu. "Moje srdce je pokojné, moje svedomie mi nič nevyčíta. Oni, duchovní, metropolita Kirill, bude musieť na kláštor zaútočiť.“ Diecéza vyzvala na pokoj a presunula jeho ďalšie súdne pojednávanie na 23. júna. „Vyzývame na modlitby, aby [otec Sergei] získal späť svoj rozum, aby mohol využiť čas, ktorý mu bol daný, do nasledujúceho zasadania cirkevného súdu na opravu a pokánie,“ uviedla vo vyhlásení diecéza.

Európske mestá zažívajú život bez davov turistov - a chcú to takto udržať
Mestá od Amsterdamu po Prahu, ktoré už dlhodobo trpia nadmerným cestovným ruchom, dostávajú šancu si premyslieť svoju budúcnosť uprostred pandémie koronavírusu. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Mário Martinka