Opatrenia na podporu zamestnávateľov neboli dostatočne adresné, povedala Čaputová
14 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Chyba podľa prezidentky Zuzany Čaputovej bola v systéme poskytovania pomoci zamestnávateľom zo strany úradov, ktoré sú väčšinou nastavené na kontrolu a hľadanie chýb.


Opatrenia prijaté vládou počas koronakrízy boli z pohľadu ochrany životov a zdravia správne. Pokrivkávala však najmä adresnosť opatrení na pomoc zamestnávateľom. "Boli aj subjekty, ktoré boli opomenuté," povedala v relácii V politike na TA3 prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Podľa hlavy štátu bol problém zorientovať sa v jednotlivých schémach pomoci a problém bol aj s jej efektivitou. "Veľakrát v jednotlivých tých schémach bola ponúkaná nízka suma peňazí v pomere k tomu, akú administratívnu náročnosť si to vyžadovalo," povedala Čaputová.

Chyba podľa nej bola aj v systéme poskytovania pomoci zo strany úradov, ktoré sú väčšinou nastavené na kontrolu a hľadanie chyby, ako na poskytovanie pomoci. Práve to mohlo zabrzdiť poskytovanie pomoci, pričom podľa prezidentky by bolo lepšie najprv financie poskytnúť a kontroly žiadostí vykonávať až následne.

Čaputová sa vyjadrila aj k tragédii vo Vrútkach. Útok na škole podľa nej ukázal, že existuje priestor na vylepšovanie opatrení na ochranu detí. "Ľudská tvorivosť zrejme nemá medze a absolútna ochrana nie je možná,“ dodala prezidentka.

 

Podporujú politikov, zinkasovali už cez pol miliardy
Majitelia firmy ESET podporovali napríklad kampaň Roberta Mistríka, Progresívneho Slovenska alebo Matúša Valla. Tržby tejto firmy minulý rok vzrástli na rekordných viac ako pol miliardy EUR. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA