V treťom kvartáli tohto roka plánuje oveľa viac zamestnávateľov prepúšťať
13 | 06 | 2020 I SITA

Zamestnávatelia vo všetkých odvetviach aj regiónoch očakávajú v treťom štvrťroku tohto roka zhoršenie náborového prostredia.


Očakávania zamestnávateľov na Slovensku na tretí štvrťrok tohto roka sú veľmi pesimistické. Podľa pravidelného prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Manpower na vzorke 425 zamestnávateľov na Slovensku, nárast počtu zamestnancov v júli až septembri tohto roka očakáva päť percent opýtaných zamestnávateľov a sedemnásť percent oslovených firiem ich pokles.

V porovnaní s druhým štvrťrokom tohto roka sa tzv. čistý index trhu práce na Slovensku ako rozdiel medzi percentom zamestnávateľov, ktorí chcú naberať novú pracovnú silu a percentom zamestnávateľov, ktorí plánujú prepúšťať, prepadol o 19 percentuálnych bodov. Medziročne ide o pokles o 23 percentuálnych bodov.

Žiadne zmeny v počte pracovných síl v treťom štvrťroku tohto roka nepredpokladá 66 percent zamestnávateľov, 12 percent zamestnávateľov sa k náborovým plánom nevedelo vyjadriť.

Stotisíc eur darom. Jankovská tvrdí, že peniaze dostala od matky
Čestné vyhlásenie o darovaných peniazoch notársky úrad osvedčil až približne dva mesiace po tom, ako sa Jankovská vzdala svojho postu na ministerstve spravodlivosti a bola medializovaná jej komunikácia s Marianom Kočnerom. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Peter Haluza


"Neočakávali sme, že to bude príliš optimistické a ani to optimistické nie je,“ uviedla na štvrtkovej tlačovej besede konateľka spoločnosti Manpower Group pre Českú republiku a Slovensko Jaroslava Rezlerová. Podľa nej ide o začiatok neistoty a pesimizmu u zamestnávateľov na Slovensku.

"Pesimizmus zamestnávateľov sa môže ešte zhoršiť," dodala. Ako doplnila generálna manažérka ManpowerGroup Slovensko Zuzana Rumiz, čistý index trhu práce vykázal mínusovú hodnotu, pričom ide o najhoršie číslo od roku 2011, odkedy spoločnosť Manpower tento prieskum začala na Slovensku realizovať. Miera nezamestnanosti na Slovensku podľa nej môže stúpnuť až na 10 percent.

Zamestnávatelia vo všetkých odvetviach očakávajú v treťom štvrťroku tohto roka zhoršenie náborového prostredia. Najnegatívnejšie výhľady hlási spracovateľský priemysel, kde percento firiem s plánovaným poklesom počtu zamestnancov o 28 percentuálnych bodov prevýšilo percento spoločností, ktoré plánujú prijímať nových pracovníkov.

Za kaštieľom, s ktorým je spájaný Fico, stojí nemajetný dôchodca s miliónovými dlhmi
Za medializovaným kaštieľom vo Vinosadoch, ktorý navštevuje expremiér a šéf Smeru Robert Fico, má stáť invalidný dôchodca z Prahy. Podnikateľ Rudolf Vojkůvek však aktuálne nemá ani trvalé bydlisko a svojim veriteľom dlhuje až 2,4 milióna eur.... Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Veľmi pesimistické vyhliadky sú aj v odvetví ubytovania a stravovania. V tomto sektore je rozdiel medzi percentom firiem s plánovaným poklesom počtu zamestnancov a percentom firiem, ktoré sa chystajú zvyšovať stav zamestnancov, 20 percentuálnych bodov v prospech firiem s očakávaným prepúšťaním zamestnancov.

Najpesimistickejšie náborové plány na tretí štvrťrok tohto roka majú veľké spoločnosti s 250 a viac zamestnancami. Pokles počtu zamestnancov predpokladá 33 percent veľkých firiem, kým zvyšovanie stavu pracovnej sily avizuje 10 percent veľkých spoločností. Negatívne naladení sú aj zamestnávatelia s počtom zamestnancov od 50 do 249, keďže 17 percent z nich chce počet zamestnancov znížiť a 6 percent firiem plánuje počet zamestnancov zvyšovať.

Negatívny index trhu práce vykázali aj firmy s 10 až 49 zamestnancami. V tejto kategórii chce 12 percent firiem stav pracovnej sily znížiť a 4 percentá spoločností plánuje počet zamestnancov zvýšiť. Podniky s menej ako 10 zamestnancami vykázali 7 percent firiem s plánovaným poklesom počtu zamestnancov a 3 percentá spoločností, ktoré avizujú naberanie nových zamestnancov.

Kolíková: Trestné sadzby by sa mohli meniť vrátane tých za marihuanu
Koaliční partneri sa budú rozprávať o zmene trestných sadzieb vrátane zmiernenia trestov za marihuanu. V otázkach organizovaného zločinu by sa zase tresty mohli sprísniť. V rozhovore pre TASR to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za... Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | TASR


Zamestnávatelia sú pri výhľade na tretí kvartál tohto roka pesimistickí vo všetkých regiónoch na Slovensku. V miere pesimizmu vedie stredné Slovensko, kde je o 15 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ktorí chcú prepúšťať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí plánujú ich prijímanie.

V Bratislave je percento subjektov s očakávaným prepúšťaním zamestnancov o 11 percentuálnych bodov vyššie ako percento zamestnávateľov plánujúcich naberať nových zamestnancov. Na západnom Slovensku plánuje znižovať stav zamestnancov o 10 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ako chce počet zamestnancov zvyšovať. Na východnom Slovensku je o 8 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov s očakávaným prepúšťaním ako zamestnávateľov, ktorí plánujú naberať nových zamestnancov.

Prieskum "Manpower Index trhu práce” sa vykonáva každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroku. Na tretí kvartál tohto roka bola oslovená reprezentatívna vzorka 425 zamestnávateľov na Slovensku s rovnakou otázkou: "Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v nasledujúcom štvrťroku do konca septembra 2020 v porovnaní s aktuálnym štvrťrokom?"

Spoločnosť Manpower Group poskytuje služby a riešenia, ktoré pokrývajú životný cyklus zamestnanca. Na Slovensku sa Manpower každý mesiac stará o personálnu a mzdovú agendu viac ako 2 tisíc pridelených zamestnancov, ktorých vyhľadal, a ktorí pracujú u jeho klientov.

Kariéru mu zničila chyžná v New Yorku. Bývalý šéf MMF Strauss-Kahn dnes radí africkým diktátorom
Bývalý francúzsky minister a šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn zmizol z verejného priestoru po obvinení zo znásilnenia v New Yorku. Našiel si však iné živobytie. Stal sa z neho finančný poradca afrických despotov, píšu... Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič