Kariéru mu zničila chyžná v New Yorku. Bývalý šéf MMF Strauss-Kahn dnes radí africkým diktátorom
13 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Bývalý francúzsky minister a šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn zmizol z verejného priestoru po obvinení zo znásilnenia v New Yorku. Našiel si však iné živobytie. Stal sa z neho finančný poradca afrických despotov, píšu Lidovky.cz


Dominique Strauss-Kahn mal ako francúzsky minister financií našliapnuté k sľubnej kariére. Okolo roku 2010, kedy viedol Medzinárodný menový fond, sa o ňom vo verejnom priestore špekulovalo ako o budúcom prezidentovi Francúzska. Jeho stúpajúca hviezdu však zrazilo stretnutie s chyžnú v newyorskom hoteli Sofitel.

V sobotu 14. mája 2011 ho na letisku zadržali americké úrady kvôli obvineniu z pokusu o znásilnenie. O pár mesiacov neskôr už bola jeho reputácia v troskách. Musel rezignovať na post šéfa MMF, objavili sa ďalšie obvinenia z kupliarstva a súdne spory ho zamestnali na niekoľko rokov. Nakoniec bol síce oslobodený, ale šanca na hviezdnu kariéru bola už v nedohľadne. Nepomohol mu ani fakt, že na motívy jeho príbehu vznikol film "Welcome to New York", v ktorom hrá Gérard Depardieu sexuálneho maniaka.

DSK, ako Strauss-Kahna prezývajú vo Francúzsku, zmizol z verejného priestoru. V roku 2013 sa stal členom dozornej rady Ruskej rozvojovej banky, ktorá je dcérskou spoločnosťou štátom vlastnenej ropnej firmy Rosnefť. Postupom času sa však začal presúvať iným smerom - do Afriky. V máji toho istého roku bol ako jeden z členov nového vedenia prítomný pri otvorení National Credit Bank v Južnom Sudáne, krajine, ktorá v tom čase existovala iba dva roky.

Smerujeme do ďalšej recesie?
Ekonómovia a analytici vyjadrujú svoj názor na globálnu ekonomiku, zatiaľ čo krajiny uvoľňujú koronavírusové opatrenia Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Väčšina Juhosúdáncov vtedy nemala bankový účet a v živote nepresúvala peniaze bezhotovostne. Situácia v krajine rozhodne nebola pokojná a len pár dní po otvorení banky sa v krajine nanovo rozhoreli boje. Banka bola v mínuse a hlavný manažér utiekol do zahraničia. Väčšinovým vlastníkom spoločnosti bol vtedy Tierra Ieyn, s ktorým DSK založil na jeseň 2013 novú spoločnosť Ieyn Strauss-Kahn & Partners. Bývalý francúzsky minister firmu opustil v októbri 2014. Len tri dni predtým, než leyn spáchal v izraelskom Tel-Avive samovraždu skokom z 23. poschodia mrakodrapu. Spoločnosť vyhlásila bankrot a zostali za ňou dlhy vo výške stomioliónov eur.

DSK nelenil. Behom pár mesiacov sa stal členom dozornej rady ukrajinskej banky Kredit Dnipro aj komerčnej banky Arjil, ktorá radila srbskej aj tuniskej vláde. Magazín Jeune Afrique však upozorňuje, že sa v posledných rokoch Strauss-Kahn oveľa viac zameral na africký kontinent.
Milióny od despotov

V západnej Afrike vraj hľadal zákazníkov pre švajčiarsku spoločnosť Sicpa, ktorá ponúka bezpečnostný atrament pre bankovky a iné dokumenty. Firma sa tiež zameriava na kontrolu výberu daní a cez ňu sa DSK dostal do kontaktu s prezidentom Toga Faure Gnassingbé. Bývalý šéf MMF začal pracovať pre autoritárskeho vládcu ako finančný poradca a pozíciu zastáva už niekoľko rokov. Podobne si potom našiel prácu aj v Kongu. Svoju kanceláriu má priamo v prezidentskom paláci Denise Sassou Nguesso, ktorý krajine vládne už 22 rokov.

Zničené kúzlo západu (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Iveta Machová


DSK sa po rokoch vyjednávania podarilo vďaka kontaktom v MMF vyjednať pre Kongo finančnú pomoc od Svetovej obchodnej banky, MMF a Francúzska vo výške 448 miliónov dolárov. Kvôli porušovaniu ľudských práv a vysokej miere korupcie však zatiaľ fondy do metropoly Brazzaville nedorazili.

Strauss-Kahn pôsobí ako "budovateľ mostov", opisuje Jeune Afrique. Svoje služby ponúka nielen diktátorským lídrom Konga a Toga, ale aj v Burkine Faso, Pobreží Slonoviny aj v Senegale. Vďaka svojim kontaktom v MMF pomáhal marockej vláde so zriadením finančného centra v Casablance, kde vytvoril sídlo svojej novej firmy Parnassa International.

Podľa francúzskeho magazínu L'Obs DSK nikdy nezarábal toľko peňazí, ako práve dnes. Medzi rokmi 2013-2018 zarobila Parnassa International viac ako 20 miliónov EUR a vďaka sídlu v Casablance nezaplatila nič na daniach. Treba podotknúť, že DSK je jediným akcionárom a zamestnancom tejto firmy.

USA sa snažia diktovať svetu falšovaním peňazí (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Iveta Machová