Konkurenčné výhody Ruska
03 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Oproti iným krajinám má Rusko štyri konkurenčné výhody. A to silu ducha, vedu, prírodné zdroje a špecialistov. Na ne sa spolieha ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Uviedol portál vz.ru.


Podľa ministra spočíva národný duch v ochote rýchlo a efektívne reagovať na nové výzvy. Teoretická veda podľa Manturova umožňuje vykonávať akékoľvek, aj tie najzložitejšie úlohy. „Teoretická a na jej základe v praxi použitá veda je naša tromfová karta. Dokázal to program na náhradu dovozu," povedal Manturov.


Treťou výhodou, ako vysvetlil, sú nízke náklady na energetické zdroje. Teda lacnejšia elektrina a produkty na báze spracovania ropy.


Výsledkom „boja proti rasizmu“ je „rasizmus proti bielym“ v USA
Súčasné nepokoje v USA sú priamym dôsledkom takmer polstoročných lží médií, Holywoodu a vzdelávacieho systému. Cituje portál inosmi.ru amerického publicistu Setha Grossmana. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020

Štvrtou výhodou sú podľa ministra špecialisti. Ráta tiež s návratom odborníkov, ktorí opustili Rusko v 90.rokoch kvôli nízkym mzdám.


Dodal, že Rusko je teraz schopné zabezpečiť konkurenčné podmienky pre špičkových odborníkov. Či už absolventov vysokých škôl, alebo tých, ktorí už majú bohaté skúsenosti v priemysle a vede. „Preto som si istý, že práve toto sú naše hlavné výhody," uzavrel minister.


Slová ministra nepriamo potvrdzuje fakt, že v závere apríla zverejnilo americké ministerstvo energetiky rozvojovú stratégiu pre jadrový priemysel USA. Kľúčovým bodom, z ktorého táto stratégia vychádza, je uznanie celkového zaostávania za Ruskom a Čínou. USA sú podľa amerických jadrových vedcov na treťom mieste na svete vo vývoji „mierového atómu“. Zatiaľ čo Rusko je lídrom z hľadiska technológie aj objemu medzinárodných objednávok. Ich objem je asi desaťkrát vyšší než v prípade Číny.


USA sú „nefungujúci štát“ a Trump môže zhodiť na protestujúcich „atómovú bombu“, tvrdí Čína
Čínske štátne noviny Global Times v utorok nastolili otázku, či môže prezident Donald Trump použiť proti výtržníkom, ktorí ničia štvrte v najväčších mestách krajiny tiež jadrovú zbraň. Ameriku pritom označili za „nefungujúci... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Mário Martinka