Na kúpe respirátorov sme proti Čechom prerobili minimálne milión eur
03 | 05 | 2020 I Peter Haluza

Od vypuknutia krízového stavu Slovensko nakupovalo chirurgické rúška v priemere dvakrát tak draho ako naši západní susedia.


"Ak by sme dokázali nakúpiť za rovnaké ceny ako Česi, ušetrili by sme na viac ako 1,6 milióna doteraz nakúpených FFP2 respirátoroch minimálne milión eur," uviedla ďalej na sociálnej sieti Transparency International Slovensko (TIS).

Ide všetko o nákupy cez lokálnych sprostredkovateľov. Priamo v Číne neskôr nakupovali oba štáty veľké objemy cez ministerstvá vnútra. Ak by štátne rezervy nakupovali za priemerné české ceny v tom čase, len na tomto nákupe by štát ušetril takmer štvrť milióna eur.



Zdroj: TIS


Aj české mestá a kraje nakupovali spravidla výrazne lacnejšie ako slovenská samospráva. Napríklad, kým Košice a Bratislava zazmluvnili na konci marca po 10-tisíc respirátorov FFP2 za takmer 10 eur za kus, v tom istom čase Olomoucký kraj kúpil 50-tisíc kusov po tri eurá a mestská časť Praha 10 dokonca tritisíc kusov po 2,45 eura.

"Našli sme 16 väčších obchodov, v ktorých české verejné inštitúcie v danom týždni nakúpili 1,1 milióna respirátorov typu FFP2 a ich priemerná cena bola 3,58 EUR bez DPH. Teda približne tretinová, za ktorú nakupovali Košice a Bratislava," uvádza ďalej TIS. Rozdiely sa pritom nedajú vysvetliť väčšími objemami v Čechách, či odlišnou kvalitou respirátorov.

Dobrou správou podľa organizácie, zameriavajúcej sa aj na stransparentnosť verejných nákupov, je, že ceny po zvýšení výrobných kapacít vo svete výrazne klesli a dnes sú blízke cenám spred roka, teda na úrovni 1-2 eur za kus.

Podľa informácií TIS v minulotýždňovej elektronickej aukcii kúpila žilinská fakultná nemocnicia desaťtisíc kusov za 1,45 eur bez dane - na Slovensku je to doteraz najnižšia cena a lepšia ako väčšina nákupov v tom čase v Čechách. V Žiline využili štátne elektronické trhovisko a aukcie sa zúčastnilo až 18 firiem, vrátane českých.

Vallo nakúpil drahšie rúška ako Kičura. Bratislava tak má najdrahšie rúška na Slovensku, tvrdí Transparency
Primátor Bratislavy Matúš Vallo nakúpil v čase epidémie koronavírusu suverénne najdrahšie jednorazové rúška na Slovensku. Ich cenou prekonal aj nákup Správy štátnych hmotných rezerv, ktorú viedol už odvolaný Kajetán Kičura. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok