Pandémia Covid-19 môže spôsobiť globálny nedostatok potravín, varuje OSN
29 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Vďaka bezpečnostným opatreniam nedostanete Covid-19, avšak nevýhodou je, že tieto kroky vás môžu pripraviť o čerstvé jedlo vrátane ovocia a zeleniny. Informuje portál RT.


Zatiaľ čo sa ľudia v dôsledku krízy Covid-19 ponáhľali vykúpiť toaletný papier a iné zásoby, niektoré krajiny sa rozhodli presadiť protekcionistické opatrenia vrátane zákazu vývozu určitých výrobkov, aby uspokojili rastúci domáci dopyt.

"Najhoršie, čo sa môže stať, je to, že vlády obmedzia prísun potravín," vyhlásil Maximo Torero, hlavný ekonóm Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo, a dodal, že čoskoro môžeme čeliť dôsledkom týchto krokov.

Nemecký zdravotný systém by mohol zažiť pád, ak by čelil kríze ako je v Taliansku, varuje šéf verejného zdravotníctva
Nemecký zdravotný systém by sa nedokázal vyrovnať s obrovským prílevom pacientov Covid-19, ako sa v súčasnosti vyskytuje v Taliansku, uviedol šéf Ústavu Roberta Kocha. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Napríklad Rusko zastavilo vývoz pohánky a iných zŕn na 10 dní počnúc 20. marcom. Susedný Kazachstan nasledoval tento prístup a zaviedol obmedzenia týkajúce sa prepravy pšeničnej múky, pohánky, cukru, niekoľkých druhov zeleniny a slnečnicového oleja.

Úradník OSN varuje, že protekcionistické opatrenia a obchodné prekážky situáciu len zhoršujú a vytvárajú „extrémnu volatilitu“.

Ďalším problémom je to, že v niektorých krajinách v súčasnosti chýba pracovná sila na zber úrody, čiastočne kvôli uzávierkam hraníc a domácim karanténam. Poľnohospodári vo Francúzsku, Španielsku a Taliansku sa sťažujú, že ovocie a zelenina rýchlo dozrieva a ak sa situácia nezmení, nechajú ju zhynúť. Pestovatelia jahôd a špargle už nedokážu zberať svoje plodiny, pričom ďalšie v poradí sú šaláty, paradajky, cibuľa a hrášok.

V USA zomrelo prvé dieťa nakazené koronavírusom
Dieťa mladšie ako jeden rok zomrelo v Chicagu potom, čo bolo pozitívne na Covid-19. Dieťa je pravdepodobne najmladšou osobou v USA, ktoré zomrelo na smrteľnú chorobu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Marek Molnár


"Koronavírus ovplyvňuje pracovnú silu a logistické problémy sa stávajú veľmi dôležitými," uviedol Torero a dodal, že by sa mali zaviesť osobitné politiky s cieľom udržať fungovanie potravinového dodávateľského reťazca.

Napríklad Nemecko vytvorilo špeciálnu webovú stránku, na ktorej sa stretávajú poľnohospodári a tí, ktorí môžu pomôcť, aby zachránili tony úrody. Študenti a tí, ktorí prišli o svoju prácu, sú taktiež vítaní, aby sa zapojili do iniciatívy.

Rusko tvrdí, že OPEC+ môže oživiť obchod, ak sa k nemu pripoja ďalšie krajiny
Vedúci ruského štátneho investičného fondu (RDIF) Kirill Dmitriev tvrdí, že sa môže vytvoriť nová dohoda o stabilizácii trhov s ropou, ale len ak túto dohodu podporí viac krajín. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Marek Molnár