Matovič poskladal vládu z profíkov aj amatérov
19 | 03 | 2020 I Pavol Jesenský

Už v sobotu by mala nová vláda prevziať moc.


Nová vláda pod vedením populistu Igora Matoviča je mixom osobností, ale aj verejnosti neznámych tvárí. Určite sa dá oceniť nominácia SaS na ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Liberáli tu nešli do presadzovania svojho politológa Martina Klusa, ale uprednostnili kariérneho diplomata s dlhoročnými skúsenosťami , za čo im patrí z pohľadu reprezentácie Slovenska v zahraničí veľké plus. Aj keď povedzme si úprimne, spokojní sú najmä zahraniční experti z USA.

SaS-ka napokon nenástojila na obsadení ministerstva financií, ktoré tak povedie Eduard Heger z OĽaNO. Okrem toho, že je vyštudovaný ekonóm a vedúci pastierskeho tímu pri Dóme sv. Martina, sa o ňom vie veľmi málo. Nikdy veľmi svoje idey neprezentoval a preto je veľmi ťažké odhadnúť, kam sa slovenské verejné financie pod jeho taktovkou vydajú. Dúfajme len, že vyzbiera do zvončeka viac, ako minie.

Pellegriniho partia situáciu s koronavírusom ťažko nezvládla
Na začiatok si pripomeňme fakty. Nový vírus v Číne zaznamenali vlani 31. decembra. Bezpečnostná rada nášho štátu zasadla 27. februára tohto roku. To všetko pod vedením premiéra a povereného ministra zdravotníctva Petra... Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Arpád Németh


Liberáli snáď budú mať možnosť ekonomiku ovplyvniť na ministerstve hospodárstva, kde Richard Sulík plánuje presadiť čím skôr sériu opatrení na okamžité zmiernenie dopadov krízy spojenej s koronavírusom. Ale keďže jednou z prioritných tém je aj zvýšenie výstavby nájomných bytov, čo rozhýbe stavebníctvo, bude zaujímavé sledovať, ako sa pobijú s agendou hnutia Sme rodina, ktorá si na tom pôvodne postavila svoj predvolebný ekonomický program.

Napríklad nominant hnutia Sme rodina Andrej Doležal na ministra dopravy je síce skúseným manažérom, ale nikdy sa priamo nevenoval problematike dopravy, výstavby alebo infraštruktúrnym projektom. Robil predovšetkým v televíznom biznise a aktuálne vo firme Towercom, ktorá má na starosti zabezpečovanie televízneho vysielania. Firma je spájaná s investičnou skupinou J&T, rovnako ako TV Joj, kde Doležal tiež pôsobil. Vplyv týchto oligarchov na ministerstvo dopravy tak nie je úplne vylúčený. Najmä, ak má vo svojej gescii cestovný ruch.

Otázkou je aj to, ako sa vedenia ministerstva práce zhostí odborník orientovaný skôr na silové zložky, Milan Krajniak. Ten bude mať za "pomocníka" Jozefa Mihála, znovunájdeného člena SaS. Mihál je odborníkom v tejto oblasti, ale predsa len, šéfovať mu bude Kollárov nominant. Aj keď priamo Boris Kollár na poste šéfa parlamentu bude mať tiež rozhodný vplyv na dianie v tomto štáte. So svojimi kontaktmi na podsvetie však pôsobí v tejto „protikorupčnej“ koalícii dosť rozpačito.

"Šašek" málem králem. Ako vyzerala Matovičova cesta na vrchol
V roku 2010, keď sa Igor Matovič prekrúžkoval z ním zvoleného posledného miesta kandidátky SaS, prišiel do parlamentu v šľapkách a plátaných nohaviciach. O desať rokov neskôr sa stal mužom číslo jeden, na ktorého pleciach stojí úloha poskladať... Čítať ďalej
03 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Nehovoriac o tom, že kvôli strane Za ľudí musí štát zriadiť nové ministerstvo pre regionálny rozvoj a investície. „Jednou z mojich prvých úloh bude, aby všetky voľné, dostupné eurofondy, takisto ako aj eurofondy, ktoré prepadnú pre neschopnosť odchádzajúcej vlády, mohli byť použité na zmiernenie dopadov krízy s koronavírusom," povedala nová pani vicepremiérka po predstavení novej vlády.

Ak vezmeme do úvahy, že nastavenie operačných programov na eurofondy je schválené roky vopred a dočerpávanie financií je mimoriadne problematické, čakajú nás asi mimoriadne krušné časy. Snáď Remišová vie čo vraví a všetci sa mimoriadne potešia, keď sa jej tento smelý záväzok podarí naplniť, ale bude na to potrebovať najmä financie z našej vlastnej kasy.

Ale ešte sme nespomenuli „nádej“ pre našu budúcnosť, učiace sa deti. Novým n’ministrom školsva totiž má byť „Brani“ Gröhling, ktorý absolvoval štúdium v odbore navrhovanie a výroba obuvi a galantérneho tovaru na Strednej priemyselnej škole obuvníckej v Partizánskom a neskôr vyštudoval právo na Bratislavskej vysokej škole práva. Podnikal v oblasti vizáže a maskérstva. Taktiež prevádzkoval sieť kaderníckych salónov. Nič voči vzdelaniu, odborník môže byť každý aj bez školy, ale tu sa SaS-ka mohla predviesť naozaj lepšie.

Prekvapením ostáva Ján Budaj na poste ministra životného prostredia. Celé roky pôsobil vo výboroch pre kultúru a médiá a so životným prostredim má tento bývalý kurič od 17. novembra 1989 spoločné už asi len toľko, ako morské prasiatko s morom a ošípanými. Nuž ale zaradil sa na víťaznú kandidátku a tak sa mu napokon nejaké to kreslo predsa len ušlo, rovnako ako protikorupčnému aktivistovi a lesníkovi Jánovi Mičovskému, ktorý sa posadí do kresla ministra pôdohospodárstva.

Ostatní nominanti na ministrov sú viac-menej profesionáli. Kolíková na spravodlivosti môže byť naozaj novým vetrom, ak nie až víchricou, ale celý čas jej bude aj tak na chrbát dýchať Kiska so svojimi lapsusmi. Jaroslav Naď sa snáď dokáže aj na tak skorumpovanom rezorte, ako je obrana, prepracovať napokon k transparentnosti a Roman Mičovský by napokon mohol predsa len zvládnuť pridelené Ministerstvo vnútra aj s políciou. Veľkou neznámou ostáva historička Natália Milanová, ktorá si ale sadá na ministerstvo kultúry po Ľubici Laššákovej a tak sa môže stať, že ešte aj prekvapí.

No a napokon do kresla ministra zdravotníctva zasadne Marek Krajčí, ktorý sa netají tým, že chce iba jednu zdravotnú poisťovňu a zakáže krížové vlastníctvo v zdravotníctve. Naviac je veľkým zástancom včasnej prevencie a odporcom potratov.

Čo z toho je iba marketingom na voliča sa uvidí už čoskoro. Ostáva len veriť, že väčšina "odborníkov" naozaj zvládne očakávané zmeny a pod vedením svojoho "marketingovo-šašovského vodcu" napokon zvládnu aj aktuálny problém s koronavírusom.

Matovič sa predviedol ako šašo bez plánu
Urazené ego, obviňovanie dosluhujúcej vlády a plán sledovať ľudí cez mobily. To je riešenie nastávajúceho premiéra na krízovú situáciu s koronavírusom. Matovič ako budúci premiér nezvládol ani svoje prvé vystúpenie ku... Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová