Rúhání sľubuje Iránu podniknúť ďalšie kroky, aby pomstil Solejmáního vraždu
18 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Iránsky prezident Hassan Rúhání ocenil armádu svojej krajiny za to, že „stojí pevne“ proti USA a tiež prisľúbil, že sa podniknú ďalšie kroky na dosiahnutie pomsty za vraždu generála Gásema Solejmániho. Informuje portál RT.


Rúhání uviedol, že v iránskych vzdušných obranných silách sa dosiahol výrazný pokrok a že Islamská republika sa teraz môže pochváliť tým, že má "odstrašujúcu" armádu.

Iránsky vodca sa tiež zaviazal pomstiť za generála Gásema Solejmániho, ktorý bol v januári zabitý cieleným útokom USA v Bagdade.

"Američania zavraždili nášho veľkého veliteľa. Už sme na tento teroristický čin reagovali a budeme naň reagovať zase,“ vyhlásil Rúhání.

Irán nikdy nebude komunikovať s USA pod tlakom alebo zo „slabej pozície“, tvrdí Rúhání
Iránsky prezident Hassan Rúhání vylúčil akúkoľvek pravdepodobnosť na rozhovory s USA, pokiaľ Washington nezruší politiku „maximálneho tlaku“ a dodal, že mier na Blízkom východe a v Perzskom zálive je bez pomoci Teheránu nepredstaviteľný. Informuje... Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Marek Molnár


V reakcii na americký atentát Irán vystrelil niekoľko balistických rakiet na dve zariadenia v Iraku, kde sa nachádzali americké jednotky. Pentagón spočiatku tvrdil, že útok nemal žiadny dopad na ich jednotky, ale armáda USA neskôr uznala, že pri útoku utrpelo zranenia mozgu viac ako 100 členov služby.

Začiatkom tohto mesiaca zomreli pri raketovom útoku neďaleko Bagdadu dvaja americkí vojaci a jeden člen britskej kráľovskej armády. Washington obvinil z incidentu iránske milície.

Teherán reagoval na toto tvrdenie tým, že vyzval USA, aby akceptovali dôsledky svojej „nelegálnej“ prítomnosti v krajine.

Niekoľko rakiet zasiahlo zelenú zónu v Bagdade, avšak americká koalícia tento útok popiera (FOTO)
Podľa irackých orgánov zasiahli zelenú zónu v Bagdade najmenej tri rakety. Hovorca koalície vedenej USA však poprel správy o tomto raketovom útoku na blízku koaličnú základňu Taji. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Marek Molnár