Niekoľko rakiet zasiahlo zelenú zónu v Bagdade, avšak americká koalícia tento útok popiera (FOTO)
18 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Podľa irackých orgánov zasiahli zelenú zónu v Bagdade najmenej tri rakety. Hovorca koalície vedenej USA však poprel správy o tomto raketovom útoku na blízku koaličnú základňu Taji. Informuje portál RT.


V utorok zasiahlo opevnenú základňu niekoľko rakiet „Katyusha“ (kaťuša), ktoré údajne zasiahli domy v susedstve Jadriyah.

Rakety pristáli viac ako 2 km od amerického veľvyslanectva v Bagdade, avšak podľa hovorcu americkej koalície Mylesa Cagginsa, k žiadnemu útoku nedošlo.



Caggins poprel správu, že by sa uskutočnil nočný raketový útok na tábor Taji, koaličnú základňu, kde minulý týždeň zahynul jeden britský a dvaja americkí vojaci.



Ide o štvrtý útok za týždeň, pričom prišiel len deň po tom, čo dve rakety zasiahli Pasmaya, koaličnú základňu 45 km juhovýchodne od Bagdadu, ktorá je domovom pre vojakov NATO vrátane veľkého španielskeho kontingentu. V sobotu útok na tábor Taji zranil dvoch Iračanov a troch amerických opravárov.

USA obvinili z útokov iracké milície Hizballáh, súčasť populárnych mobilizačných jednotiek, ktoré sú oficiálne pod vedením irackej armády, a to aj napriek tomu, že nemajú žiadny dôkaz.

Neuvádza sa žiadne vysvetlenie, prečo by iracké milície - aj keď podporované Iránom - používali takéto zastarané zbrane, nakoľko bola iracká armáda donedávna vybavená americkými zbraňami, alebo prečo by zasiahla koaličnú základňu, v ktorej sú tiež umiestnené iracké jednotky.

AKTUALIZOVANÉ: Rakety zasiahli irackú základňu, kde tento týždeň zahynuli americkí a britskí vojaci
Iracká základňa, v ktorej sa nachádzajú zahraničné vojenské jednotky, sa v sobotu opäť dostala pod paľbu rakiet. Podobný útok v stredu zabil troch ľudí vrátane dvoch Američanov a 1 britského vojaka. Informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Marek Molnár