Kyselica by mohol na MV riešiť hĺbkovú reformu
18 | 03 | 2020 I TASR

OĽaNO sa rozhodlo nominovať Romana Mikulca za ministra vnútra aj preto, že nepôsobil v rezorte vnútra. Dezignovaný premiér Igor Matovič tvrdí, že je dobré, aby rezort prišiel upratať človek, ktorý v ňom nepracoval.


Vyzdvihol Mikulcovu skúsenosť s vedením ľudí. Lukáš Kyselica bude Mikulcovi podľa Matoviča maximálne nápomocný. Matovič si ho vie predstaviť na poste štátneho tajomníka ministerstva, ktorý by riešil hĺbkovú reformu Policajného zboru (PZ).

"Na post ministra vnútra nasadzujeme plukovníka, vojaka, ktorý si svoju hodnosť zaslúžil tak, že preukázal svoje manažérske schopnosti a schopnosť viesť," povedal Matovič s tým, že potrebujú rozhodného človeka, ktorý dokáže "zaveliť". Dodal tiež, že prioritami jeho vlády je nulová tolerancia korupcie.

Líder OĽaNO zároveň nepriamo potvrdil, že budúca vládna koalícia by mohla vymeniť súčasného policajného prezidenta Milana Lučanského. Nepovedal, kto by ho mal nahradiť. Budúci premiér hovoril aj o voľbe generálneho prokurátora. Povedal, že Daniel Lipšic podľa súčasného zákona nemôže ísť na tento post. Nepovedal, kto by mal nahradiť dosluhujúceho Jaromíra Čižnára.

Žiadna koaličná strana nemá podľa Matoviča konkrétneho kandidáta na post generálneho ani špeciálneho prokurátora, ktorého by chcela "pretláčať". "Budeme sa snažiť postaviť na post generálneho prokurátora po dlhej dobe človeka, ktorý bude vzbudzovať naozaj rešpekt a bude zabezpečovať spravodlivosť," priblížil Matovič. Dodal tiež, že riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) nominuje on sám. Koho navrhne, na stredajšej tlačovej konferencii nepovedal.

AKTUÁLNE: Matovič predstavil mená členov novej vlády
Podpredsedníčka strany Veronika Remišová bude vicepremiérka a ministerka na novom ministerstve pre regionálny rozvoj a investície. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Ivan Korčok bude musieť ísť pred nástupom do čela ministerstva zahraničných vecí do karantény, keďže sa vráti z USA, kde pôsobil ako veľvyslanec SR, bol tiež štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí za Smer-SD. Pre jeho nomináciu sa rozhodla SaS preto, že je to diplomatická špička.

"Slovensko je v ťažkých časoch, Ivan Korčok je prakticky slovenská diplomatická špička, je to z môjho pohľadu najvhodnejší adept na to, aby zastupoval našu krajinu v zahraničí," povedal šéf SaS Richard Sulík. Korčok má úzko spolupracovať s Martinom Klusom z SaS, ktorý má byť jeho štátnym tajomníkom. Klusa pôvodne navrhla republiková rada strany na podpredsedu parlamentu, Sulík preto na tento post navrhne na schválenie republikovej rade Milana Laurenčíka.

Matovič povedal, že na ministerstvách a pri úradníkoch budú ich činnosť kontrolovať orgány činné v trestnom konaní a iné nástroje, ktoré si stanovia. Krížovú kontrolu na ministerstvách podľa neho nepotrebujú, koaličné strany sa napokon dohodli na tom, že to bude na dobrovoľnom rozhodnutí každej strany, keďže niektoré strany podľa neho chceli nominovať svojich odborníkov aj ako štátnych tajomníkov.

Čo môže čakať Európu? Vieme, ako je to v Číne.
Čína zverejnila prvé údaje, ktoré ukazujú hospodársky prepad pod vplyvom koronavírusu. Priemyselná produkcia klesla o 13,5 percenta, obchod klesol o 20,5 % a investície o 24,5% v porovnaní s prvými dvoma mesiacmi predchádzajúceho roka a výrazne... Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Peter Paľonder


Kollár v tejto súvislosti uviedol, že Sme rodina bolo proti krížovej kontrole, no napokon sa rozhodla pre svoje rezorty nominovať štátnych tajomníkov z iných strán. Na ministerstve práce sociálnych vecí a rodiny budú štátnymi tajomníkmi Jozef Mihál, ktorý aktuálne pôsobí v SaS, a Soňa Gaborčáková, ktorá do parlamentu kandidovala za KDH.

Takisto na ministerstvo dopravy podľa Kollára nominujú za štátneho tajomníka odborníka z OĽaNO, ktoré meno nekonkretizoval. "Nejdeme obsadzovať ministerstvá ako korisť," podotkol Kollár.

Opýtať sa ľudí v závažnej situácii, čo si myslia o konkrétnom riešení, je podľa Matoviča správne, ak sa to nezneužíva. "Môže to vo vzťahu občan a politika a občan a štát iba pomôcť. Ja by som bol za, ale záleží to od našej spoločnej dohody," odpovedal na otázku, či budú realizovať internetové ankety medzi ľuďmi.

Na G. Grendela je naďalej podaná obžaloba, prokuratúra čaká na vyjadrenie sudcu
Na zvoleného poslanca Národnej rady (NR) SR Gábora Grendela (OĽaNO) je naďalej podaná obžaloba vzhľadom na to, že späťvzatie krajskej prokurátorky v Bratislave nevzal zatiaľ sudca Okresného súdu (OS) Bratislava I na vedomie. TASR o tom informovala... Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | TASR