Pochybné obchody s rúškami. Štát bude platiť milióny firme, ktorá vznikla len nedávno
16 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) nedávno podpísala zmluvu na nákup ochranných pomôcok vrátane rúšok v hodnote takmer 27,5 milióna eur. Jedna z firiem, s ktorou štát zmluvu uzatvoril, však vznikla len koncom januára.


Podľa informácii, ktoré zverejnil DenníkS má okrem iných firiem dodávať štátu ochranný materiál aj spoločnosť A-testing, s.r.o. Podľa obchodného registra je konateľom firmy, ktorá vznikla 29. januára 2020, Milan Střelec. Firma má štátu dodať 10 miliónov ochranných rúšok v hodnote prevyšujúcej 13 miliónov eur.


DenníkS upozorňuje aj na ďalší problém. A-testing sa totiž mala stať oficiálnym registrovaným  partnerom verejného sektora len štyri dni predtým (11. marca), ako sa zmluva s ňou objavila v centrálnom registri.


Kapitalizmus nepozná zľutovanie ani v čase krízy. Ochranné rúška sa predávajú za extrémne čiastky
Pred krízou spojenou s koronavírusom sa ich cena pohybovala na úrovni približne 30 centov za kus. Dnes sa cena jedenej rúšky zvyšila o viac ako 50 násobok. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

A-testing však nie je jedinou firmou, ktorá bude zmluvným dodávateľom ochranných pomôcok štátu s podobným profilom. Ďalšou spoločnosťou je LACORP s.r.o., ktorá pre SŠHR dodá ochranné pomôcky v celkovej hodnote takmer 12,4 milióna eur.


LACORP s.r.o., ktorá vznikla už v roku 2016, však má iba jedného konateľa a registrovaným partnerom verejného sektora sa len jedeň deň pred zverejnením zmluvy so štátom v registri.


Pre obe spomínané firmy, ktoré majú dokopy zabezpečiť až 20-miliónov jednorázových ochranných rúšok, zároveň platí, že tieto pomôcky nebudú vyrábať. Rúška, spolu s ostatnými ochrannými pomôckami, spoločnosti na Slovensko privezú z iných krajín.


Najbohatší ľudia sveta utekajú pred koronavírusom. Smerujú do bunkrov a krajín, v ktorých je najmenej nakazených
Najbohatší ľudia na planéte sa začínajú izolovať pred šíriacim sa vírusom COVID-19. K dispozícii majú aj súkromných lekárov a sestričky. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok