Čo nám Trump nepovedal o jeho dohode s Talibanom
13 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Administratíva Donalda Trumpa drží v tajnosti dve prílohy k zmluve s afganským povstaleckým hnutím, o ktorých by americká verejnosť mala vedieť. Komentár priniesli The New York Times.


Prečo Trumpova administratíva drží časti dohody s Talibanom mimo verejnosti? Skrývať ich pred afganským hnutím nemá zmysel, pretože ich aj tak majú.

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických (USA) tvrdí, že dôvodom je utajenie podrobností o militantných organizáciách, „napríklad IS“(Islamský štát, známy tiež pod skratkou ISIS alebo ISIL, pozn. red.). Ale skeptickí členovia kongresu, ktorí dokumenty videli, považujú za skutočnú príčinu vágnosť dohody. Majú pochybnosti, ako zabezpečí, aby Taliban naplnil očakávania ohľadom jej dodržania.

Na základe dohody, ktorá bola s Talibanom podpísaná 29. februára, USA súhlasili so stiahnutím všetkých amerických a spojeneckých síl z Afganistanu do 14 mesiacov. Na oplátku sa vodcovia Talibanu zaviazali, že nebudú spolupracovať s teroristickým organizáciami, ktoré sa zameriavajú na USA, respektíve ich nenechajú využívať územie Afganistanu. Zároveň majú začať rozhovory s vládou (ktorá nebola zmluvnou stranou dohody) a ďalšími predstaviteľmi Afganistanu o trvalom prímerí a o deľbe moci v krajine.
Dohoda nie je mierová zmluva

Dve prílohy, ktoré zostávajú utajené, sa zaoberajú kritériami, podľa ktorých USA určia, či Taliban dodržiava svoje sľuby. A je ťažké vyhnúť sa podozreniu, že sú ukrývané pred americkou verejnosťou kvôli tomu, že prílohy dávajú Trumpovi „obrovský priestor na jednoduché vyhlásenie, že vojna skončila a (možnosť) odísť“.

Je čas, aby Európa zaplatila účty (Timofej Bordačev)
Komentár Timofeja Bordačeva (Pohľad) Čítať ďalej
11 | 03 | 2020


Takéto tušenie mali niekoľkí členovia Kongresu, vrátane republikánov, ktorí sú zvyčajne v tábore Donalda Trumpa. Utajené časti si prezreli v zabezpečenom režime Kapitolu (budova, v ktorej zasadá americký Kongres, pozn. red.). Liz Cheneyová, republikánska kongresmanka z Wyomingu, po prezretí dokumentov povedala, že si nie je istá, či má dohoda dostatočné mechanizmy na overenie, ako Taliban dodržiava podmienky.

Republikánska kongresmanka Liz Cheneyová vo svojom vystúpení po prezretí dokumentov uviedla, že ju v prípade dohody s Talibanom vážne znepokojuje viacero vecí a myslí si, že ľudia si zaslúžia vedieť, aká dohoda bola podpísaná v ich mene s teroristami, ktorí kryli tých, čo zabili 3-tisíc Američanov v septembri 2011. Podľa nej zmluva tak, ako je formulovaná, môže predstavovať hrozbu pre bezpečnosť Spojených štátov.


Zdroj videa: kanál Liz Cheney


Ak je toto dôvod na držanie dokumentov mimo dosahu verejnosti, ich utajovanie je pokútne. Vojna v Afganistane stála Spojené štáty priveľa životov i majetku – bolo zabitých 2400 členov ozbrojených síl a vynaložili sa 2 bilióny amerických dolárov – aby boli využité na lacnú politickú manipuláciu.

Afganský prezident Ghaní nariadil prepustenie väzňov Talibanu
Afganský prezident Ašraf Ghaní podpísal dekrét o prepustení bojovníkov Talibanu zadržiavaných v afganských väzeniach. Tento krok bol súčasťou mierovej dohody, ktorú uzavrel Washington s Talibanom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Dohodu vo všeobecnosti, aj keď nie s nadšením, privítalo široké politické spektrum. Nie, nie jej to mierová zmluva – Taliban nesúhlasil s uznaním súčasnej afganskej vlády, ktorá do rokovaní nebola zapojená, a ani s obmedzovaním vlastných vojenských schopností. V dohode nie je nič o právach žien, voľbách, ústave alebo o úlohe náboženstva. A vo svojej podstate, zmluva umožňuje Američanom a spojeneckým jednotkám znížiť svoje straty vo vojne, ktorá trvala príliš dlho a neponúka žiadne vyhliadky na vojenské víťazstvo.
Právo verejnosti na posúdenie

Ale ak sú Američania pripravení z tejto vojny odísť, chcú vedieť, že ich vláda zanecháva svojim afganským spojencom prinajmenšom šancu na boj proti nemilosrdnej islamskej organizácii. Chcú nejaké uistenie, že Trumpova administratíva jednoducho neposkytla licenciu na porušenie svojich sľubov a znovuzavedenie brutálnej diktatúry.

Dohoda sa už potáca na pokraji pádu. Mierové rozhovory sa oneskorujú a Kábul je v chaose, keďže obaja kandidáti na prezidenta, úradujúci Ashraf Ghani a jeho rival Abdullah Abdullah, zhodne tvrdia, že sú víťazom vo voľbách a v pondelok usporiadali súperiace inaugurácie. Podľa správ Al Jazeera, od momentu podpísania dohody došlo v Afganistane k takmer 80 útokom.

Príspevok na Twitteri, v ktorom sa americký prezident vyjadril, že príslušníci Talibanu sú skvelí bojovníci. Stačí sa vraj spýtať Ruska (Sovietskeho zväzu), že sú skvelí bojovníci. Ale sú aj unavení, pretože už je to 19 rokov...:



Teraz je povinnosťou Spojených štátov postarať sa, aby si Taliban splnil svoje záväzky podľa dohody, vrátane toho, čo ministerstvo zahraničných vecí opísalo vo vyhlásení ako „konkrétne povinnosti všetkých strán vo vyvinutí úsilia na zabezpečenie zníženia násilia až do úplného a trvalého prímeria, čo je dohodnuté v rámci vnútro-afganských rokovaní, počas čoho je zachované právo všetkých strán na sebaobranu“. Preto sa vo vyhlásení uvádza, že USA majú „silný monitorovací a overovací mechanizmus“.

Cesta stability: Zastaviť migrantov, podporiť Grécko a upokojiť Turecko
Európa získala po migračnej kríze v roku 2015 nejaký čas. Ale nevyužila ho veľmi dobre. Teraz môže za to zaplatiť. Komentár priniesli The New York Times. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Natália Sollárová


Toto je to, čo sa od tajných príloh očakávalo. Sústrediť sa na spoločný výbor, ktorý by uľahčil komunikáciu medzi Spojenými štátmi a Talibanom a charakterizoval by, v akých situáciách by bolo alebo nebolo vhodné použiť silu. Taliban, napríklad, sa má zriecť samovražedných útokov a USA útokov pomocou dronov.

Zákonodarcovia, ktorí si prezreli prílohy k dohode ale zistili, že kritéria na jej dodržiavanie sú také nejasné, že tento proces nemá význam. V každom prípade, je to niečo, čo by malo byť dovolené všetkým Američanom posudzovať samým za seba. Nemali by jednoducho akceptovať vyjadrenia ministra zahraničných vecí Mika Pompea o „historickej príležitosti“ na „prekonanie kritického bodu“. Američania vedia z trpkej skúsenosti, že ukončenie dlhej a zbytočnej vojny je komplikované a bolestné – a majú právo vedieť, ako to ich vláda zamýšľa urobiť.

Vyjadrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa k rokovaniu s Talibanom, v ktorom skonštatoval, že mal s vodcom hnutia príjemný rozhovor a dohodli sa, že už nebude žiadne násilie:



Irán tvrdí, že USA nemajú zákonné právo podpísať mierovú dohodu s Talibanom a určiť budúcnosť Afganistanu
Irán vyhlásil, že aj napriek uzavretiu dohody s Talibanom, USA nemajú absolútne žiadne právo rozhodovať o budúcnosti Afganistanu a že na mierové rozhovory v rámci Afganistanu by mala dohliadať OSN, nie Washington. Informuje spravodajský portál... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Marek Molnár