Zahraničný Slovák Matej: Pomohlo by zmenšenie vplyvu zahraničných firiem
08 | 03 | 2020 I Dušan Guman

Predstavujeme Vám život Slovákov v zahraničí.


Za hranicami vlasti žije už 14 rokov. Dianie doma však pozorne sleduje a zúčastnil sa aj volieb. K jeho návratu na Slovensko by prispela vyššia životná úroveň, no okruh priateľov si Matej vytvoril najmä vo Veľkej Británii.
Z Írska do Anglicka

„Najskôr som chcel proste vidieť svet, a preto som išiel za otcom, ktorý vtedy pracoval v Írsku. Pred desiatimi rokmi som sa chcel na Slovensko vrátiť, ale zamestnávateľ mi roztrhal takmer podpísanú zmluvu, keď som sa mu priznal, že mám epilepsiu. Nemal som prácu ani peniaze, a tak som opäť odišiel do sveta. Tento krát do UK, kde žijem desať rokov,“ podelil sa so zážitkami Slovák Matej.

„Pobyt v zahraničí moje očakávania po mnohých stránkach určite naplnil. Naučil som sa jazyk a mám stabilnú prácu. Aj keď nepôsobím na manažérskej pozícii, môžem sa venovať svojim záľubám a aj si niečo odložiť,“ konštatuje.

Zahraničná Slovenka Erika: Normy treba plniť aj vonku, no za iný plat
Predstavujeme Vám život Slovákov v zahraničí. Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | Dušan Guman

Na Slovensku napreduje infraštruktúra

Matej sleduje politiku pomerne intenzívne. „Hlavnú chybu vidím v nedostatočnej informovanosti a malej miere vzdelávania mladých ľudí a prvovoličov. Často sa potom stane, že ľudia bez vzdelania, skúseností a vízie dostávajú preferenčné hlasy a sú volené strany, ktoré nemajú šancu presadiť zo svojich sľubov práve to, prečo ich ľudia volili.

Keď idem na SR navštíviť rodinu, vidím veľký pokrok pri obnove železničných staníc, modernizácii dráh, oprave ciest a regulácii riek. Ale nemám právo to súdiť, lebo na Slovensku reálne nežijem viac, než desať rokov.“
Pomohla by regulácia bánk, či vlastné potraviny

Do zmeny by podľa Mateja bolo dobré zahrnúť zmenšenie vplyvu zahraničných firiem, aj integráciu menšín. „Slovensko má hlbokú kultúrnu i náboženskú tradíciu a identitu. Vo veľkej miere nás to ako národ spája a chráni pred multikulturalizmom, v ktorom veľký prínos nevidím. Samotné UK pomaly stráca svoje tradície práve preto, že stráca svoju identitu.

Voľby, v ktorých prehrali úplne všetci.
V okamihu, keď dopočítali výsledky slovenských parlamentných volieb, sa potvrdilo, že koalícia PS -Spolu zostala o 3 stotiny % – uvážte, naozaj len tri stotiny mimo parlamentu, všetko so mnou začalo „mykať“ a s nevídanou dychtivosťou som si prial,... Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič


Aby sa na Slovensku žilo lepšie, potrebujeme predovšetkým zákony, ktoré budú regulovať moc zahraničných bánk a firiem, obnoviť produkciu vlastných potravín a integrovať menšiny. Aby sa cítili v prvom rade ako Slováci a až potom ako Rómovia, Maďari a podobne.

Som presvedčený, že oboje je možné, len to chce dlhodobý program. Ktorý pôjde naprieč politickým spektrom, či už tam bude pravica alebo ľavica.“

Prispel Matej k všeľudovému hlasovaniu aj vlastným hlasom? „Áno, týchto volieb som sa zúčastnil. Už v januári som dostal hlasovacie lístky, ktoré som načas odoslal späť.“
Nehanbím sa a reprezentujem

Návrat na Slovensko je pre Mateja stále otvorenou témou. „Ak by som mal na Slovensku podobnú životnú úroveň, určite si to viem predstaviť. V súčasnosti mám však väčšinu priateľov a svojho života práve tu, v Spojenom kráľovstve. Moja rodná krajina je však Slovensko, nehanbím sa za to a snažím sa ho reprezentovať najlepšie, ako je to možné,“ uzatvára.

Vláda dala v Taliansku do karantény 16 miliónov ľudí
Cieľom je zastaviť šírenie nového koronavírusu v európskom epicentre epidémie. Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | SITA/AP, TASR