Prečo ľudia klamú
03 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Portál Life.ru zisťoval, čo ľudí motivuje klamať až do krajnosti a následne poprieť svoje vlastné lži. Našiel päť typov klamárov.


Psychológovia poznajú klamstvo aktívne úmyselné, pasívne podceňujúce a takzvané spasiteľské.


Hysterický umelec


Klame bez prípravy. Niekedy až hlúpo. Nepripúšťa to však, pretože si podrobnosti lží ani nepamätá. Toto správanie má dve vysvetlenia.


Svetlana Filatová, expertka na rozpoznávanie klamstiev: „Také klamstvá praktizujú skutočne rozumní a drzí ľudia. Nepamätajú si ich, pretože konajú impulzívne a okamžite zabúdajú na udalosti. Tento typ klamstva je neodmysliteľnou súčasťou hysterických osobností a detí“.


Na vytvorenie dojmu sú pripravení robiť alebo hovoriť čokoľvek. Potom jednoducho zabudnú. Ani sa nenamáhajú zaoberať sa vysvetľovaním podrobností. Preto „umeleckí klamári“ niekedy úprimne nerozumejú tomu, z čoho sú obviňovaní. A ani si nepamätajú svoje vlastné slová a činy. Jednoducho ich odmietajú ako cudzie.


„Hrajú len ďalšiu úlohu. Ako v divadle, “ vysvetľuje Filatová.


Tento typ podvodníka nie je až taký nebezpečný ako skutočne arogantný paranoidný klamár. Sám neverí vlastným nezmyslom. Aktívne ale o nich presviedča ostatných bez ostychu a pocitu hanby.


Paranoik


Tento typ zvykne trpieť megalomániou. Je ochotný ísť až do krajnosti. V mene svojho cieľa nepozná rozpaky či hanbu. Aby bol presvedčivý, môže si dokonca klamstvo detailne nacvičiť. A pripraviť si i kroky na prípadný ústup. Je ťažké ho usvedčiť.


Podvod nepovažuje za hanebný, ale iba za prostriedok na dosiahnutie cieľa. I pocity a emócie sú pre neho nástroje. Pokánie alebo duchovný rast sú mu cudzie.

Záchranca


Lož ospravedlňuje dobrými úmyslami. Považuje ju priam za nevyhnutnú.


„Klamstvo môže byť opodstatnené, pokiaľ ide o otázku života, či zdravia iného človeka. Keď ňou skutočne niekoho zachránite. Alebo, ak zachránite vlastný život, keď v sebaobrane oklamete zločinca,“ uviedla psychologička Júlia Zolotarevová.


Medzi klamárov tohto typu patrí mnoho lekárov. Skrývajú pravdu o zdraví pacientov. V lekárskej komunite stále existuje na túto tému vážna diskusia. Či povedať vážne chorému pravdu, ak by mu mohla v konečnom dôsledku ešte viac uškodiť.


„Vo svojej práci som sa úplne vzdal pojmov ako pravda a klamstvo," povedal psychiater Alexander Fedorovič


„Niekedy hrozia tak vážne zdravotné dôsledky, že dávam prednosť sladkej pilulke klamstva. Napríklad pacienti s vysokým tlakom môžu od veľkého vzrušenia dostať silnú mŕtvicu. Čo im môže spôsobiť náhlu smrť,“ uviedol Fedorovič.


V západnej lekárskej praxi ale existuje koncepcia „informovaného súhlasu“ pre akékoľvek činnosti a postupy. Vychádza z toho, že pacient má právo poznať svoj stav i všetky lekárske zákroky s ním spojené.


Dobrodruh


Podľa psychiatra Fedoroviča tento typ klamárov celý život balansuje medzi pravdou a lžou. Keď je pritlačený k múru, vyberá si klamstvo. „Existujú ťažké vnútorné neurotické mechanizmy, ktoré nútia človeka povedať to alebo ono. V prípade potreby i klamať a skresľovať skutočnosť, " spresnil.

Manipulátor - sabotér

Hovorí nejednoznačne. Snaží sa rozmazať alebo skresliť podstatu hovoreného.

„Manipulujú informáciami vedome. Vo svoj vlastný prospech alebo v mene akejsi spravodlivosti, ktorej možno ani sami nerozumejú,“ povedala psychologička Zolotarevová. „Klamár si myslí, že lžou druhých ovláda. Pritom nedokáže ovládať ani sám seba“.


Väčšinou sa snaží klamstvom presmerovať rozhovor, aby sa vyhol jemu nepríjemným faktom.