ŠPORT: Švajčiarski prokurátori obvinili štyri osoby z podvodu pri hlasovaní o dejisku MS 2006
06 | 08 | 2019 I SITA

 Švajčiarski prokurátori v utorok oficiálne obvinili troch nemeckých futbalových funkcionárov a bývalého generálneho tajomníka Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) z korupcie v súvislosti s majstrovstvami sveta vo futbale v roku 2006 v Nemecku.


Podľa ich zistenia existoval fond so sumou 6,7 miliónov eur, ktorý mal napomôcť k tomu, aby nemecká kandidatúra získala v súboji s konkurentmi z Juhoafrickej republiky viac hlasov pri voľbe dejiska.

Úrad švajčiarskeho generálneho prokurátora obvinil z korupčného konania Nemcov Horsta Rudolfa Schmidta, Thea Zwanzigera a tiež Švajčiara Ursa Linsiho, ktorý v čase rozhodovania dejiska MS 2006 zastával druhú najvyššiu pozíciu v organizácii FIFA.

ŠPORT: Dumoulin vynechá aj Vueltu, napriek platnému kontraktu sa o jeho služby hlási Jumbo-Visma
Holandský cyklista Tom Dumoulin nebude štartovať na záverečnej Grand Tour sezóny - španielskej Vuelte (24. augusta - 15. septembra). Dôvodom sú pretrvávajúce problémy s kolenom, ktoré rodáka z Maastrichtu trápia od májových pretekov Giro d'Italia.... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA


Ďalší Nemec Wolfgang Niersbach je zatiaľ podozrivý zo spoluúčasti na údajnom podvode. Zo zdravotných dôvodov budú osobitne vyšetrovať aj šéfa organizačného výboru spomenutého svetového šampionátu Franza Beckenbauera.

Podozrenia z korupcie sa objavili už pred štyrmi rokmi, vtedy však bývalý šéf Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Wolfgang Niersbach rázne poprel všetky obvinenia. "Žiadny tajný fond neexistoval. Kupovanie hlasov nebolo. Ku kandidatúre sme pristupovali s nemeckou čestnosťou a o našom víťazstve sa rozhodlo čistým spôsobom 6. júla 2000 na hlasovaní v Zürichu," vyhlásil Niersbach v októbri 2015, citovala ho vtedy aj agentúra AP.